Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 04:05

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/v-redo-gora-upp-med-m-och-kd-om-valfarden/

Svensk politik

V redo göra upp med M och KD om välfärden

02:01. Jonas Sjöstedt (V): När det handlar om att se till att skolan fungerar och att det finns personal på akutmottagningarna, då är vi beredda att sätta oss ned och kompromissa".

Jonas Sjöstedt kräver besked från regeringen om mer pengar till välfärden redan under onsdagens partiledardebatt. Annars är han beredd att göra upp med M och KD.

– Vi är redo att sätta oss ner med dem denna vecka, säger V-ledaren.

Jonas Sjöstedt hänvisar på en pressträff i riksdagen bland annat till de nedskärningar som aviserats inom sjukvården i många landsting.

– Januaripartiernas budget märks redan ute i kommunerna. Pengarna räcker inte till skolan, sjukvården, äldreomsorgen. Med den demografiska och ekonomiska utveckling som vi har så har alla har vetat att utan rejäla tillskott så minskar välfärden. Det blir hårdare villkor för personalen, sämre service för medborgarna, säger Vänsterpartiets ordförande.

Besked om mer pengar kan inte vänta till vårändringsbudgeten i april, menar han. Redan under onsdagens partiledardebatt kommer Jonas Sjöstedt kräva svar från statsminister Stefan Löfven (S).

Enligt V behövs minst 10 miljarder kronor till kommuner och landsting extra redan i år. Moderaterna presenterade tidigare på tisdagen delvis likartade krav på regeringen, men där handlar det om 3 miljarder kronor till välfärden, plus pengar till rättsväsendet.

Trots olika nivåer och olika idéer om hur de ska finansieras ser Jonas Sjöstedt möjligheter att göra upp med M och KD. Om SD även ansluter sig skulle regeringen kunna köras över.

Moderaterna har föreslagit slopat ingångsavdrag och slopat friår för att betala för mer välfärd. Det är Jonas Sjöstedt öppen för. Däremot utesluter han att som M dra ner på bistånd och byggsubventioner till hyresrätter.

Jonas Sjöstedt anser inte att det är ett problem att man kalkylerar med SD:s stöd i den här strategin, trots att han kallar SD för ”ett rasistiskt parti”.

– Vi förhandlar aldrig med dem, vi anpassar inte våra förslag, vi försäkrar oss inte om deras röster, säger Jonas Sjöstedt.

Läs mer: Moderaterna kräver miljarder till välfärden