Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 08:44

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/sverige/vattenfall-vi-har-anpassat-var-organisation-efter-att-stanga-ner-ringhals-1-och-2/

Sverige

Vattenfall: Vi har anpassat vår organisation efter att stänga ner Ringhals 1 och 2

Ringhals 2 som står still sedan 30 december. Foto: Bobbo Lauhage/TT

Reaktorerna Ringhals 1 och 2 är i relativt gott skick. Men driftansvariga bolaget Vattenfall har inte investerat i anläggningarna på fem år, eftersom planen hela tiden har varit att de ska stänga.

– Vi har inte byggt upp vår organisatoriska kompetens eller investerat i anläggningarna för att köra längre än den här tidpunkten, säger Mats Ladeborn, chef för strategisk kärnkraftsutveckling på Vattenfall. 

Intresset för kärnkraft har ökat kraftigt under det senaste halvåret bland politikerna i riksdagen. Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna har ställt sig bakom Sverigedemokraternas förslag att ge Vattenfall nya direktiv att driva Ringhals 1 och 2 vidare. På onsdagen ska riksdagen rösta och fatta beslut i frågan.

Reaktor 2 stängdes redan 30 december 2019 och kommer att nedmonteras under de kommande månaderna, ett arbete som har varit planerat sen 2015.

– När vi fattade beslutet om att stänga ner reaktorerna, anpassade vi investeringar och underhåll och hela vår organisation samt kompetensutveckling och så vidare efter att vi ska stänga reaktorerna 2020. Ska man reversera det beslutet så måste man återinvestera i saker och ting och se till att bygga upp kompetensen, säger Mats Ladeborn.

Han säger också att nu efter stängningen av Ringhals 2 har organisationen minimalt med personal. 

– Vissa kommer att gå i pension och andra omskolas till att köra de andra reaktorerna. Allt detta sammantaget innebär att det är helt rätt att stänga reaktorer just nu och vi har planerat för det.

Reaktorerna i sig är i gott skick, enligt Mats Ladeborn. 

– Bortsett från en del i bottenplåten i något som heter reaktorinslutningen på Ringhals 2. Skicket på den delen gör att vi inte har drifttillstånd för mer än till slutet av december 2019. Den är permanent stängd och kommer inte att starta igen. 

Vad skulle det kosta att renovera den här bottenplattan? 

– Det går inte att säga. Det finns inte ens möjlighet att räkna hem detta. När vi gjorde den förra reparationen stod anläggningen still i två år. Och det är omfattande analysarbete och reparationsarbete som skulle krävas för att ens ta reda på om det är möjligt att starta igång den igen, säger Mats Ladeborn. 

Vad kommer ni att göra om riksdagen röstar igenom förslaget för fortsatt drift av Ringhals 1 och 2? 

– Vi förhåller oss till det våra ägare fattar beslut om naturligtvis. Men vi ser inte i dag att vi på kommersiella grunder kommer att kunna köra varken Ringhals 1 eller Ringhals 2 vidare över huvud taget.

Vad betyder det? 

– Det innebär att vi tittar på vilken intjäningsförmåga vi har. Vi tänker på kostnader för våra olika reaktorer och då måste det finnas ett positivt resultat för att köra vidare. 

Mats Ladeborn understryker att Vattenfall nu fokuserar på att driva övriga reaktorer vidare. Ringhals 3, Ringhals 4 samt Forsmark 1, 2 och 3.

– Vi har inte satt något slutdatum för de reaktorerna. Vi är stolta över vår kärnkraft och vi kommer att köra vidare reaktorerna som är byggda på 80-talet och köra dem länge. 

Varför tror du att intresset för kärnkraft blivit så stort? 

– Miljöfrågan är ju väldigt viktig. Kärnkraften har mycket låga koldioxidutsläpp jämfört med allt i vår portfölj. Även om du räknar med vattenkraften och vindkraften miljömässigt, är kärnkraften väldigt, väldigt bra. Det är därför debatten har kommit upp naturligtvis, säger Mats Ladeborn.