Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 09:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/abiy-ahmed-ar-ett-givet-val-men-inte-helt-problemfritt/

Världen

Erik Esbjörnsson: Abiy Ahmed är ett givet val men inte helt problemfritt

Foto: Erik Esbjörnsson

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019

Abiy är ett givet val i den klassiska fåran och okontroversiellt när det gäller stadgarna i Nobels testamente: Han har arbetat för ”förbrödring mellan nationer” och ”avskaffandet av stående arméer”. 

Men samtidigt är valet inte helt problemfritt. Parallellerna till Michail Gorbatjov är uppenbara.

I april i fjol utsågs Abiy till ledare för den krisande regeringskoalitionen EPRDF i Etiopien och sedan han tog över premiärministerposten har han raskt skridit till verket under parollen ”medemer”. Fritt översatt betyder begreppet ”synergier” och hans strategi går ut på en självklarhet – att alla har allt att vinna på samarbete. Den blott 43-årige ledaren för Afrikas näst folkrikaste land har tömt fängelserna i landet på tusentals politiska fångar och bjudit in tidigare terroriststämplade organisationer till dialog och utlovat fria val nästa år. Dessutom har han släppt medierna fria att rapportera om utvecklingen i landet.

Kommitténs ordförande Berit Reiss-Andersen sade vid presskonferensen i Oslo att Abiy får priset för sina ansträngningar för att åstadkomma fred och internationellt samarbete.  

– Och särskilt för hans målmedvetna initiativ för att lösa gränskonflikten med grannlandet Eritrea, sade hon. 

Främst är det alltså fredsavtalet med Eritrea, som undertecknades i juli i fjol och satte punkt för en 20 år lång konflikt, som gjort att Abiy seglade förbi vadslagningsbyråernas storfavorit Greta Thunberg. 

Men man ska komma ihåg att Abiy också har spelat en nyckelroll i samtalen mellan regim och demonstranter i Sudan. Politiken på Afrikas horn har dessutom varit så upplåst i allianser att när en konflikt avslutas skapas en positiv kedjereaktion som löper genom flera länder. 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Foto: Britta Pedersen

Valet är emellertid inte problemfritt och kritiker kommer att säga att det kommer för tidigt.

När Abiy lyfte på locket till tryckkokaren var det som att öppna Pandoras ask och den etiopiska politiken är nu stökigare än på många år. Etniska nationalister i provinserna har känt sig stärkta och detta gäller inte minst medlemmar ur Abiys egen folkgrupp oromo som diskriminerat människor av annan härkomst. Det är ännu oklart om den utlovade demokratiseringen kommer att få ett lyckligt slut. Den politiska oron har redan skapat massiva flyktingströmmar. 

En aktivistisk Nobelkommitté, således, som motiverar sitt val med att han behöver allt stöd han kan få i detta läge. 

Jämförelser har gjorts mellan Abiy och Michail Gorbatjov. Sovjetunionens president var mitt uppe i avvecklandet av systemet när han fick fredspriset 1990. 

– Tveklöst kommer en del människor att tycka att det kommer för tidigt. Nobelkommittén anser att det är nu han behöver erkännande och uppmuntran, säger Reiss-Andersen på presskonferensen och tillägger under frågestunden att Rom inte byggdes på en dag. 

En lång rad fredsavtal har gett Nobelpris till båda parter men så blir ej fallet i år där president Isaias Afwerki i Eritrea förblir lottlös. Han har tvångsrekryterat generationer av eritreaner till militärtjänsten med hänvisning till kriget och det politiska förtrycket har varit extremt hårt i landet där svenskar alltför väl vet att det finns tusentals samvetsfångar – en av dem är journalisten Dawit Isaak. 

Hade Isaias upphört med detta förtryck i samma stund som fredsavtalet undertecknades hade hans kanske tagits upp för diskussion, även om han ändå hade avfärdats fort. I stället är Eritrea samma förtryckarstat som tidigare så det var aldrig aktuellt.

– Fred växer inte ensamt ur en parts handlingar. När premiärminister Abiy sträckte ut sin hand greppades den av (Eritreas) president Isaias Afwerki och han hjälpte till att formalisera fredsprocessen mellan de två länderna. Den norska Nobelkommittén hoppas att fredsprocessen kommer att hjälpa till att åstadkomma positiv förändring för hela befolkningen i Etiopien och Eritrea, säger Reiss-Andersen. 

Efter fjolårets pris till den kongolesiske läkaren Denis Mukwege (som delades med Nadia Murad) är det dubbelt Afrika i längden över pristagare. Mukwege representerar gräsrötterna medan Abiy är en av kontinentens mäktigaste ledare och båda är tecken på positiv utveckling på en kontinent som sargats hårt av konflikter som stadigt blir färre. 

Läs mer: Upp till bevis för Afrikas fem ekonomiska jättar