Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 05:34

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/bercow-brexit-storsta-misstaget-sedan-andra-varldskriget/

Världen

Bercow: Brexit största misstaget sedan andra världskriget

John Bercow Foto: JESSICA TAYLOR

Den nyss avgångna brittiske talmannen John Bercow kommer ut som en motståndare till Brexit. Han anser att Storbritannien skulle tjäna mer på ett fortsatt EU-medlemskap. 

För ungefär en vecka sedan avgick John Bercow som talman i det brittiska underhuset efter tio år på posten. Under sitt ämbete har han anklagats för partiskhet till parlamentsledamöter som är emot ett utträde ur Europeiska unionen. Kritiken kan ha varit riktig. 

På onsdagen var John Bercow inbjuden att tala på ett möte med internationell press, Foreign Press Association i London, och där avslöjade han sig som en anti-Brexitör, skriver The Guardian.

– Brexit är landets största misstag efter andra världskriget. Jag respekterar premiärministern Boris Johnson, men Brexit hjälper oss inte. Det är bättre att vara en del av EU:s gemensamma marknad, ska Bercow ha sagt i sitt tal enligt journalisten Antonello Guerrera från La Repubblica som deltog i evenemanget.

Bercow tillbakavisade dock påståendet att han hade blockerat Brexit som talman och hävdade att det var parlamentet som hade hindrat Storbritannien från att lämna EU som planerat, och ”inte han”. 

Kritiken har bland annat bestått i att Bercow ska ha tänjt på reglerna i underhuset för att stoppa brexitprocessen, till exempel genom att godkänna den så kallade Benn-lagen som tvingade Boris Johnson att begära ytterligare en förlängning av utträdet, samt för att ha varit onödigt strikt gentemot regeringens förslag.

John Bercows försvarare menar att han bara har gjort sitt jobb. 

Bercow har varit politiskt aktiv sedan unga år i det konservativa partiet, Tories. Men som talman fick han lägga partipolitiken åt sidan. Med sin excentriska stil och distinkta vrål på ”Ordning!” har han blivit något av en kultfigur.

Läs mer: Talmannen har ordet för sista gången: Orrdeeerrrr!

Katrine Marçal: Utan John Bercow hade Storbritannien antagligen redan kraschat ut ur EU