Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-22 00:57

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/bolivias-president-avgar-2/

Världen

Efter massprotesterna – Bolivias president avgår

00:45. Evo Morales ger upp kampen om Bolivias presidentpost, efter ett omstritt val följt av flera veckors gatuprotester. En osäker tid väntar nu i landet i väntan på ett nytt val.

Bolivias president Evo Morales har meddelat sin avgång, rapporterar flera medier. 

Beskedet kommer efter veckor av våldsamma protester mot misstänkt valfusk. 

Bolivia har skakats av våldsamma protester och politiskt kaos sedan presidentvalet den 20 oktober efter anklagelser om valfusk. Nu meddelar president Evo Morales att han ska avgå efter nästan 14 år vid makten, rapporterar flera medier. 

Så sent som tidigare under söndagen underkände den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS Bolivias val. Bland annat ska man ha upptäckt ändringar i dokument och förfalskade underskrifter. OAS rekommenderade Bolivia att hålla nyval, något som presidenten gick med på. 

Oppositionsledaren Carlos Mesa krävde att vare sig Morales eller vicepresidenten Álvaro García Linera  skulle delta i nyvalet. 

– Om ni har en gnutta patriotism i er borde ni kliva åt sidan, sade Mesa vid en presskonferens tidigare. 

Oppositionen fick på söndagen även stöd av militären.

– Efter att ha analyserat den interna konfliktsituationen ber vi nationens president att avsäga sig sitt presidentmandat och låta fred och stabilitet återupprättas för Bolivias bästa, sade befälhavaren Williams Kaliman till Reuters.

Också talmannen i underhuset samt gruvministern valde på söndagen att lämna sina poster på grund av de kraftiga protesterna. 

Hittills har minst tre personer dödats och hundratals skadats i protesterna mot presidenten. 

https://twitter.com/EFEnoticias/status/1193634569897074689