Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-16 01:02

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/boris-johnson-74-terrordomda-har-slappts-i-fortid/

Världen

Frisläppt man åter misstänkt för terrorbrott

En polis och utryckningsfordon i samband med händelserna på London Bridge den 29 november. Foto: Gareth Fuller/PA via AFP

En tidigare straffad man som släppts i förtid har gripits av polis i England. Mannen misstänks för att förbereda terrordåd. På söndagen bekräftade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att 74 terrordömda har släppts i förtid under den konservativa regeringen.

Den 34-årige mannen greps i sitt hem i Stoke på lördagen i en pågående utredning av tidigare dömda som fått sina straff kortade, skriver West Midlands police i ett inlägg på Twitter. Mannen greps av polisens antiterrorstyrka.

https://twitter.com/WMPolice/status/1201199600075497473

Enligt The Guardian ska mannen ha gripits i en större utredning kring tidigare terrordömda som frigetts i förtid. Enligt polisen finns det ännu ingen information som visar att 34-åringen skulle ha haft någon koppling till terrordådet i London i fredags.

Gripandet blev känt samtidigt som Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i en intervju i BBC på söndagen bekräftade att Usman Khan, som sköts av polis efter att ha knivhuggit två personer till döds vid London Bridge i fredags, inte är den ende terrordömde i Storbritannien som har släppts långt innan strafftiden gått ut.

– Det är 74 personer och vi har gjort mycket de senaste 48 timmarna. Jag vill inte gå in på detaljer som har med polisens arbetssätt att göra men jag är säker på att folk kan föreställa sig vad vi gör för att dessa 74 individer kontrolleras på ett bra sätt för att försäkra oss om att de inte utgör ett hot, sa Johnson.

Så sent som i år påpekade den inspektör som kontrollerar hur villkorliga frigivningar fungerar att systemet inte fungerade, påpekade intervjuaren Andrew Marr i BBC-programmet.

Boris Johnson besökte London Bridge dagen efter knivattentatet då två personer dödades och fem skadades. Foto: Simon Dawson/AFP

Boris Johnson valde dock att skylla på Labourregeringen för de regler som gör att också terrordömda kan släppas innan strafftiden går ut. 

– Vi har inte gjort något misstag. Labour lämnade landets finanser i ruiner. Vi har regerat landet förnuftigt, sa Johnson i intervjun.

– Att de har släppts ut beror på lagar som Labour stiftade.

Storbritannien har haft en konservativ regering sedan 2010, en del av tiden i samarbete med Liberalerna.

En tidigare åklagare har enligt The Independent personligen varnat premiärministern för risken med att släppa dömda terrorister som inte hade genomgått ett program för avradikalisering. Men åklagaren möttes enligt tidningen av beskedet att ”det inte fanns några pengar” för ett sådant program.

Den nu misstänkte terroristen och mördaren Usman Khan hade själv skrivit och begärt att få gå med i ett sådant program 2012, skriver CNN som tagit del av brevet. Enligt Khans advokat Vajahat Sharif fick hans klient dock aldrig möjlighet att genomgå programmet på grund av de regler som fanns för kontakter med dömda terrorister.

– Och Usman Khan var övervakad av såväl antiterrorpoliser och av fångvården, det var inte så att han bara släpptes ut vind för våg, sa Sharif i en intervju med CNN på söndagen.

På söndagen identifierades också det andra offret för attacken som 23-åriga Saskia Jones vid Cambridgeuniversitetet. Tidigare har polisen bekräftat att den man som mördades var en 25-årig student från samma universitet, Jack Merritt.

Båda beskrivs som mycket engagerade när det gällde att få till stånd ett mera människovärdigt kriminalvårdssystem.

Läs mer:

”Man spelar rysk roulette med människors liv” 

Katrine Marçal: Terrorister vill skapa hysteri - därför fortsätter britterna som vanligt