Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 07:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/celibatbrak-i-vatikanen-efter-ny-bok-av-forra-paven/

Världen

Celibatbråk i Vatikanen efter ny bok av förra påven

Förre påven Benedictus XVI och nuvarande påve Franciskus hälsar på varandra . Foto: Or/Picciarella/Ropi

ROM. En bok om prästcelibatet där ett avsnitt har skrivits av den förre påven Benedictus XVI har rört om rejält i Vatikanen. I boken gör han klart att han är helt emot att luckra upp celibatkravet - trots att detta debatteras just nu och att han som pensionerad påve inte borde uttala sig.

Att ha två påvar boende inne i Vatikanen har visat sig vara besvärligt. Den överenskommelse som borde råda mellan en gammal chef och en ny är ju att den gamla inte uttalar sig offentligt. Detta har inte fungerat.

Det har snart gått sju år sedan den konservative påven Benedictus XVI sensationellt avgick. I dag är han, Joseph Ratzinger, 92 år men han fortsätter att skriva teologiska texter som publiceras och som skapar förvirring för kyrkans troende om vem det är som bestämmer.

Ratzinger har tidigare kritiskt kommenterat problemen med pedofilövergrepp och kallat det för ”en moralisk kollaps”. Detta med anledning att fjolårets konferens om pedofilbrott inte lyckades komma fram till något resultat. Nu har Joseph Ratzinger medarbetat i en ny bok.

– Jag kan inte tiga, säger Ratzinger och citerar kyrkofadern Augustinus.

Sagt och gjort. Ratzinger har satt sig och skrivit ett kapitel till en bok tillsammans med den konservative kardinalen Robert Sarah och som enligt en del av Vatikanexperter står högt i kurs för att bli näste påve.

Boken som förre påven Benedictus XVI och kardinalen Robert Sarah skrivit tillsammans. Foto: Ios/Ropi

Boken heter ”Från djupen av våra hjärtan” och kommer ut i dag den 15 januari på franska. Om en månad kommer den på italienska och engelska. I bokens introduktion som skrivits av både Ratzinger och Sarah heter det att ”möjligheten att utnämna gifta män till präster skulle vara en katastrof för våra församlingar och skulle leda till förvirring av våra läror och förmörka vad det innebär att vara präst.”

Frågan om celibatet för präster inom den katolska kyrkan står nu i centrum för en intensiv diskussion. Detta efter att påve Franciskus vid en konferens öppnat upp för möjligheten att låta gifta män som tagit det första steget till att bli prästvigda ska kunna fira gudstjänst. Detta som undantag i extrema situationer. Anledningen är den skriande prästbristen inom katolska kyrkan.

Prästcelibatet har hamnat i centrum i denna debatt. Frågan är om celibatet skall avskaffas eller modifieras. Det vill säga skall präster som är gifta få fira mässa eller inte? Påve Franciskus ställde dörren på glänt för en eventuell förändring efter det stora biskopsmöte som hölls i Vatikanen i oktober.

Frågan är om celibatet skall avskaffas eller modifieras. Det vill säga skall präster som är gifta få fira mässa eller inte? Påve Franciskus ställde dörren på glänt för en eventuell förändring efter det stora biskopsmöte som hölls i Vatikanen i oktober.

Där diskuterade man vad som kan göras i isolerade områden som Amazonas. Där är det inte ovanligt att prästen endast kan komma att fira mässa en gång om året. En klar majoritet av konferensens deltagare röstade för förändringar som i teorin skulle kunna inkludera präster som är gifta. En verklighet som redan existerar sedan länge i ortodoxa församlingar i Syditalien.

Matteo Bruni, som är presstalesman för Vatikanen, kom tidigt med beskedet att påven inte har för avsikt att avskaffa celibatet. Däremot kan påven göra undantag. Flera katolska tidningar talar om extremt dålig tajming för Ratzingers och Sarahs bok. Det vill säga att de är helt emot att luckra upp celibatet, innan den progressive påve Franciskus fattat något som helst beslut i denna fråga. 

I tisdags uppkom ett mysterium då en del tidningar kom med nyheten att Joseph Ratzinger inte vetat om att de texter han skrivit skulle ha ingå i en bok. Det dröjde inte länge innan det kom en dementi på detta från kardinal Robert Sarah som omedelbart visade upp en brevkorrespondens mellan Ratzinger och Sarah.

Ratzinger har nu bett att hans namn helt skall plockas bort från boken, medan hans text blir kvar. Detta för att undvika ytterligare kaos och förvirring inom katolska kyrkan med dess två påvar.