Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 21:27

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/corbyn-fordomer-kupp-mot-mot-det-bolivianska-folket/

Världen

Corbyn fördömer ”kupp mot mot det bolivianska folket”

Jeremy Corbyn. Foto: Oli Scarff/AFP

Jeremy Corbyn tar parti fullt ut för Evo Morales, Bolivias president som på söndagen meddelade att han lämnar sin post efter att ha uppmanats till detta av landets militär.

”Jag fördömer denna kupp mot det bolivianska folket”, skriver Corbyn på Twitter.

Ledaren för det brittiska Labourpartiet fortsätter med att han ”står upp tillsammans med bolivianerna för demokrati, social rättvisa och självständighet”. Corbyn, socialdemokrat långt ute på vänsterkanten och kandidat till att få ta över som brittisk premiärminister efter det kommande nyvalet, skriver även i sin tweet att Morales har bibringat sitt folk ”så mycket av sociala framsteg” och att han finner det ”motbjudande” att presidenten ”tvingas bort från sin post” av militären.

https://twitter.com/jeremycorbyn/status/1193657983219257344

Jeremy Corbyn nämner inget om att oppositionen i Bolivia krävt att Morales inte ska tillåtas delta i det nya presidentval som ska följa, efter avslöjanden om att presidenten lyfts fram till segern den 20 oktober med hjälp av manipulering av de datasystem som användes under valprocessen. Panamerikanska samarbetsorganisationen OAS har i en preliminär rapport funnit att så skett i en sådan stor omfattning att ”det bör undersökas grundligt av den bolivianska staten”.

Mexikos utrikesminister Marcelo Ebrard kritiserar även han utvecklingen i Bolivia, men i försiktigare ordalag när han skriver på Twitter att ”en militär operation pågår i Bolivia som vi tar avstånd från”. Ebrard skrev senare att Mexiko erbjuder Morales asyl.

Brasiliens tidigare president Lula da Silva, nyligen frigiven ur fängelse efter att ha fällts för korruption, skriver på Twitter att det är ”olyckligt att Latinamerikas ekonomiska elit inte klarar av att leva i en demokrati”.

Venezuelas president Nicolás Maduro skriver på Twitter att han ser det som sker i Bolivia som ”en statskupp”.

Argentinas nyvalde president Alberto Fernandez twittrar om det han kallar ”passivitet inför militärens agerande”: ”Det är en kupp som riktar sig mot president Evo Morales, som redan hade utlyst nyval.”

Läs mer

Henrik Brandão Jönsson: Därför avgick Evo Morales 

Efter massprotesterna – Bolivias president avgår