Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 06:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/danmark-har-farst-bilstolder-i-eu/

Världen

Danmark har färst bilstölder i EU

Bilen står mer säker i Danmark än i Stockholm. Foto: Johan Nilsson/TT

Danmark har lägst andel bilstölder per invånare av alla EU-länder. Sverige har samtidigt fjärde flest – 64 gånger så många som vårt sydvästra grannland, enligt ny statistik från Eurostat.

– Det är svårt att säga något säkert om varför skillnaden skulle vara så stor mellan oss och Danmark, men en anledning kan vara att de har mycket högre bilskatt och därför inte lika stöldbegärliga bilar. En förklaring kan också finnas i hur brottskodningen sker, säger Håkan Jarborg, chef för polisens utvecklingscentrum i region Syd.

256 bilar per 100.000 invånare stals i Sverige under åren 2015-2017, enligt uppgifter som presenteras av EU:s officiella statistikorgan Eurostat. Med den omfattningen hamnar Sverige på fjärde plats efter Luxemburg (328), Grekland (269) och Italien (257).

Lägst andel har Danmark med bara 4 bilstölder per 100.000 invånare. Övriga nordiska länder placerar sig i ordningen Island (138), Finland (123) och Norge (89).

Sveriges geografiska läge hör också till saken. Från Danmark måste stulna bilar föras ut via Sverige eller Tyskland, där gränskontrollerna är hårdare än i de östeuropeiska hamnar som nås via svenska hamnar och det är ofta i Östeuropa som de organiserade stöldligorna hör hemma.

Följaktligen består den hälft av länder med flest bilstölder nästan uteslutande av länder från västra kontinenten medan Danmark är det enda västeuropeiska landet bland de tio längst ner på listan.

Totalt stals drygt 697.000 bilar i EU under den redovisade perioden, en jämn nedgång för vart år och 29 procent lägre än senaste analyserade perioden 2008-2010. Utvecklingen liknar den i Sverige – enligt Brå anmäldes 214 ”tillgrepp av motordrivet fortskaffningsmedel” per 100.000 invånare förra året vilket är en stadig minskning sedan 2002 då siffran var 847.

– Vi arbetar mycket med både bilbranschen och Larmtjänst för att minska antalet bilstölder. Ny teknik försvårar för brottslingarna och allt fler fordon förses med olika sorters positioneringsutrustning som gör att vi oftare kan spåra de stulna fordonen, men tyvärr blir också de kriminella bättre på teknik, säger Håkan Jarborg.

Ämnen i artikeln:

Danmark
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt