Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 00:13

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/demonstranter-stormade-radio-och-tevestation-i-bolivia/

Världen

Morales lovar nyval i Bolivia

Foto: Daniel Walker/AFP

Bolivias president Evo Morales säger att han kommer att utlysa ett nytt val. Beskedet kom efter att den panamerikanska samarbetsorganisationen OAS funnit tecken på oegentligheter vid valet den 20 oktober, rapporterar Reuters.

Bolivia har skakats av våldsamma protester och politiskt kaos sedan presidentvalet den 20 oktober efter anklagelser om valfusk. Hittills har minst tre personer dödats och hundratals skadats. Senast i raden av händelser inträffade i La Paz på lördagskvällen, lokal tid, när hundratals demonstranter stormade en radio- och tevekanal, skriver BBC. 

Demonstranterna tvingade journalisterna att lämna lokalerna och stänga ner sändningen. Ute på gatan möttes de av runt 300 protestanter som skanderade slagord.

– Vi blev utslängda på gatan med tvång efter att ha blivit hotade av personer som stod utanför redaktionen, säger redaktören Ivan Manaldo i Radio Patria Nueva.

Demonstranterna anklagar de statsägda medierna för att gå den sittande presidenten Evo Morales ärende. Morales fördömde attacken på radio- och tevestationerna i ett inlägg på Twitter: ”De säger sig försvara demokratin men beter sig som om de befann sig i en diktatur.”

Bolivias regeringsparti har uppmanat sina anhängare att försvara president Evo Morales, efter att polisen i vissa städer anslutit sig till protester mot honom. Ändå fortsätter avhoppen. Under lördagen lämnade polisvakter utanför Bolivias presidentpalats sina poster, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Vissa klättrade även upp på taket på en närliggande polisstation och hade med sig skyltar som utropade: ”Polisen är med folket.” Presidenten var inte vid palatset men dök upp senare på ett militärt flygfält utanför La Paz där han uppmanade polisen att ”bevara säkerheten” i Bolivia och följa lagen.

Det växande missnöjet i poliskåren utgör ett nytt hot mot Morales som står inför ”det mest komplicerade ögonblicket” under sina 14 år vid makten – och situationen kan förvärras. Det säger Jorge Dulón, politisk analytiker vid det katolska universitetet i Bolivia i La Paz till AP.

Någon hjälp från militären kan Morales inte räkna med. Landets försvarsminister säger att de inte kommer att sätta in styrkor för att stoppa polisens ”myteri”.

På pressträffen från flygfältet vädjade Morales åter till Bolivias politiska partier att hålla samtal med ”en öppen agenda för att lugna Bolivia.” 

Men Morales huvudmotståndare Carlos Mesa har avvisat alla förhandlingar. Han anser att valet var riggat och kräver omval. Luis Fernando Camacho, som leder den delen av oppositionen, kräver Morales avgång.

Till slut blev pressen för stor på Morales som nu lovar att det ska hållas ett nytt val. Morales säger att han också kommer att byta ut medlemmarna i landets valkommitté, som kritiserats efter det omstridda valresultatet.

Beskedet kom efter att OAS på söndagen gått ut med uppgiften där en preliminär rapport visar ”tydliga manipulationer” av omröstningssystemet som innebär att OAS inte kunnat verifiera valresultatet, skriver Reuters.

OAS rekommenderade därför Bolivia att hålla ett nytt val.

Läs mer: Valet i Bolivia ifrågasätts – Morales varnar för ”kupp”

Läs mer: Borgmästare fick håret avklippt och släpades längs gatorna