Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-19 23:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/domare-godkanner-att-brasiliens-tidigare-president-lula-slapps/

Världen

Lula frisläppt – möttes av hundratals anhängare

01:03. Brasiliens forne president Lula da Silva släpptes på fredagen fri efter ett beslut från landets högsta domstol.

Brasiliens tidigare president Lula da Silva har släppts från fängelset där han suttit i 19 månader dömd för korruption och penningtvätt. Utanför fängelset togs han emot av hundratals anhängare som skrek ”Lula, vi älskar dig!”.

Den första som tog emot honom utanför fängelsegrindarna var hans flickvän, sociologen Rosângela da Silva, som tidigare endast kunnat besöka honom i cellen under de 580 dagar som han suttit i fängelse. Vid hans andra sida kom partikamraten Fernando Haddad som ställde upp i förra årets presidentval. Tillsammans höll de i en banderoll där det stod ”Lula är oskyldig” och sträckte upp sina knutna nävar i luften till de partivänner som vakat utanför i 19 månader, rapporterar Folha de S.Paulo.

Brasiliens tidigare president Lula da Silva har släppts från fängelset. Foto: Henry Milleo

– I hela mitt liv har jag haft en dialog med det brasilianska folket. Jag trodde inte att jag en dag skulle kunna stå här och prata med er som i 580 dagar ropat ”God morgon, Lula!”, ”God eftermiddag, Lula!”, ”God kväll, Lula”, oavsett om det regnat, varit 40 grader eller nollgradigt. Ni är den demokratiska näringen jag behövt för att kunna motstå den ondska och brutalitet som en rutten sida av den brasilianska rättsstaten gjort mot mig och den brasilianska demokratin, sa Lula da Silva.

Han anklagade åklagarna och domarna som dömt honom för att vara oärliga.

– Om jag stoppat dem i en mixer hade det högst kommit ut tio procent av ärlighet, sa han.

Lula da Silva menade att fängslandet av honom var för att undvika att vänstern kom tillbaka i Brasilien.

– Det var ingen man de grep. De försökte ta död på en idé, sa han.

Brasiliens president, högernationalisten Jair Bolsonaro, är en av dem som kämpat mest för att se till att Lula da Silva inte kommer ut från fängelset. När han fick veta att Lula da Silva släppts ställde han in en planerad presskonferens och svarar inte på mediers frågor.

– Som president har Lula gjort mer än någon annan för att sänka fattigdomen i Brasilien och stå upp för arbetarna. Jag är glad över att han har släppts från fängelse. Han borde aldrig ha fängslats, skriver den amerikanske politikern Bernie Sanders, på Twitter.

https://twitter.com/BernieSanders/status/1192918565118234624

Även Argentinas nyvalde president Alberto Fernández välkomnar frisläppandet av Lula.

– Detta stärker motståndet till förföljelsen av honom. Hans styrka visar inte bara vilket engagemang han har utan också på vilken stor människa han är, skriver Alberto Fernández på Twitter.

https://twitter.com/alferdez/status/1192913475581947905

Jair Bolsonaros son, parlamentarikern Eduardo Bolsonaro, är besviken på att Lula släppts.

– I dag är en mycket sorglig dag för dem som arbetar, för dem som är ärliga i landet, säger han i en video som han släppt på sociala medier.

Den oväntade vändningen i den kritiserade domen mot Brasiliens genom tiderna mest populära president kommer efter att Högsta domstolen ändrat strafflagen och gett alla åtalade en möjlighet att få sitt fall prövat i tre instanser innan de kan sättas i fängelse. Lula da Silvas dom har endast prövats i två instanser och därför släpptes han fri i väntan på att hans dom kan prövas i Högsta domstolen.

Lula da Silvas advokater har även begärt att hela målet ska läggas ned eftersom de menar att det kommit fram information som visar att Bolsonaros justitieminister, den kontroversiella domaren Sérgio Moro, varit delaktig i vad de kallar en politisk sammansvärjning. Enligt läckta textmeddelande blandade Sérgio Moro sig i åklagarnas arbete under utredningen och hetsade dem att arbeta snabbare för att hinna få Lula da Silva dömd innan förra årets presidentval.

Frisläppandet av Lula da Silva kommer olägligt för Jair Bolsonaro som ännu inte suttit vid makten i ett år. Han har de lägsta opinionssiffror en demokratiskt vald president någonsin haft i Brasilien och hans parti har splittrats av interna strider. Det har också kommit fram uppgifter om att Bolsonaro är inblandad i den dödspatrull som dödade politikern Marielle Franco förra året. Enligt portvakten i Bolsonaros inhägnade villaområdet besökte mördaren Bolsonaros hus samma kväll som mordet skedde.