Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 03:32

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/domare-i-svenske-ola-binis-fall-entledigas/

Världen

Domare i svenske Ola Binis fall entledigas

Carlos Soria med sin klient Ola Bini som misstänks för ”otillåtet intrång i datorsystem”. Foto: Dolores Ochoa/AP

Domaren i svenske Ola Binis fall har entledigas efter kritik från svenskens advokat Carlos Soria. 

Han menar att domaren under utredningens gång har fattat en rad ”konstiga” beslut. 

– Som att hålla honom häktad trots att åklagaren inte hade presenterat några bevis, säger Carlos Soria. 

Det var i onsdags som domstolen beslutade att entlediga domaren i fallet där svensken Ola Bini är anklagad för ”otillåtet intrång i datorsystem”. 

Ola Bini greps i Ecuador den 11 april i år, samma dag som Wikileaksgrundaren Julian Assange greps på Ecuadors ambassad i London. Bini och Assange är vänner och han har tidigare sagt att han inte tror att det var en slump att de greps samma dag.

Läs också: Ola Bini: Jag är rädd att de kommer att plantera ”bevis”  

Onsdagens beslut kom efter en begäran från Binis advokat Carlos Soria som hela tiden har vänt sig mot domarens beslut att hålla Bini häktad och inte tillät någon borgen

– Åklagaren presenterade aldrig några bevis. Trots det beslutade domaren att häkta min klient och hålla honom frihetsberövad i över två månader. Vi visste inte ens vad anklagelsen bestod av, säger Carlos Soria när DN når honom på fredagen och fortsätter: 

– Därför bestämde vi oss att anmäla henne (domaren) och nu har domstolen beslutat att följa vår linje och entlediga domaren. 

Ola Bini släpptes den 21 juni efter att en domstol ansåg att hans rättigheter inte hade följts. 

Den 10 oktober kommer domstolen att besluta om en eventuell rättegång kommer att hållas eller inte. 

Thomas Bodström, som är Ola Binis svenska juridiska ombud välkomnar beslutet. 

– Det är ett steg i rätt riktning, att det visar att det är värt att framhålla de fel som har begåtts i det här fallet. Det ger hopp om att Ola ska frias från alla misstankar då han är oskyldig, säger han.

Hur ser du på domarens tidigare beslut? 

– De har varit märkliga, som att hålla Ola häktad utan att åklagaren presenterade några bevis och lät även åklagare förlänga utredningstiden. Ola visste inte hur han skulle försvara sig eftersom han inte visste vad han stod anklagad för, säger Thomas Bodström.

Till en början anklagades Ola Bini för att ha ”förstört integriteten av datasystem”. Vilket system det handlade om ville åklagaren inte gå in närmare på. Rubriceringen ändrades till ”otillåtet intrång i datorsystem”, som har en straffskala på mellan 3 och 5 års fängelse.