Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/efter-mord-pa-9-aring-stodet-for-dodsstraff-vaxer-i-ryssland/

Världen

Efter mord på 9-åring – kravet på dödsstraff växer i Ryssland

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu, till höger. Foto: Pavel Golovkin

MOSKVA. Nästan hälften av befolkningen i Ryssland – 49 procent – vill att dödsstraffet ska återinföras. I duman kräver nu flera ledamöter att man avskaffar moratoriet på dödsstraff, som fortfarande är inskrivet i rysk lag.

Den 9 oktober lämnade Liza, en nioårig flicka i Saratov, sitt hem för att gå till skolan. Hon återvände aldrig.

Hela staden letade efter Liza. Kroppen hittades i ett garage efter två dagar. Hon hade mördats av en 35-årig man, tidigare dömd för våldtäkt och stöld. När han greps i sitt hem av polisen samlades hundratals människor utanför huset och krävde att han skulle lynchas. 

Sergej Mironov. Foto: Alexander Zemlianichenko

Fallet har skakat Ryssland och satt igång en ny debatt om dödsstraffet. Det finns fortfarande i rysk lag, men år 1996 infördes ett tillfälligt stopp för att tillämpa det i samband med att Ryssland gick med i Europarådet. I duman lägger partiet Rättvist Ryssland nu fram lagförslaget att moratoriet ska avskaffas för personer som har mördat barn. Samma parti har tidigare föreslagit att dödsstraffet ska kunna tillämpas för terrorister.

– Vad är det för skillnad mellan en terrorist och en barnamördare? Ingen alls, förutom att barnamördare inte ropar slagord, säger Sergej Mironov, som leder Rättvist Ryssland, i gazeta.ru.

Enligt en färsk undervisning av det oberoende opinionsinstitutet Levada stöder i dag 49 procent av ryssarna att dödsstraffet ska återinföras. Det finns en växande trend i Ryssland av att ”lag och ordning” måste etableras, om så krävs med våldsmedel.

– Öga för öga och tand för tand. Det är stämningarna i samhället just nu, säger Sergej Ivanov, dumaledamot för LDPR, till gazeta.ru.

Anna Kuznetsova. Foto: Mikhail Klimentyev

Rysslands barnombudsman Anna Kuznetsova säger till gazeta.ru att det inte finns någon som helst möjlighet att avskaffa moratoriet.

– Något sådant är inte möjligt i dag. Vi har skrivit på en rad internationella avtal som omöjliggör att vi återinför dödsstraffet, anser Kuznetsova. 

Ryska människorättsaktivister är kategoriskt emot att lyfta moratoriet. Enligt Lev Ponomarev, ordförande för människorättsorganisationen Za prava tjeloveka, handlar kraven på dödsstraff enbart om hämndlystnad.

– Den här frågan är redan utforskad, vi har en vetenskaplig och moralisk konsensus. Kravet på att återinföra dödsstraffet handlar om att vilja hämnas ett barns död. Om vi delegerar rätten att döda till staten kommer Ryssland att bada i blod, säger Lev Ponomarev till gazeta.ru.

Rysslands president Vladimir Putin har än så länge inte kommenterat frågan. Det är osannolikt att Kreml skulle gå in för en sådan lagändring, eftersom det skulle innebära att Ryssland måste förklara sig inför bland annat Europarådet.

Det enda europeiska land där dödsstraffet fortfarande är i kraft i dag är Belarus.