Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:09

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/ennahda-vann-parlamentsvalet-i-tunisien/

Världen

Ennahda vann parlamentsvalet i Tunisien

Ennahdas ledare Rached Ghannouchi. Foto: Anis Mili/AFP

Det moderata islamistpartiet Ennahda har vunnit det tunisiska parlamentsvalet klart, enligt de officiella resultaten.

Tvåa kom partiet Tunisiens hjärta som leds av mediemogulen Nabil Karoui – som släpptes ur häktet på onsdagen och ska ställa upp i presidentvalet i helgen.

TT Text

Ennahda blev största parti i söndagens parlamentsval med 52 mandat, enligt valkommissionens siffror som presenterades på onsdagen. Tunisiens hjärta skrapade ihop 38 av parlamentets totalt 217 mandat.

Karoui äger tv-bolaget Nesma. Han greps i augusti, anklagad för skatteflykt och penningtvätt. Enligt hans anhängare skedde gripandet av politiska skäl.

Karoui har nu släppts ur häktet efter ett beslut av en appellationsdomstol.

I den första omgången av det tunisiska presidentvalet, den 15 september, fick Karoui det näst största väljarstödet. Han ska möta Kais Saied, professor i rättsvetenskap, i en andra valomgång på söndag.

Trots att presidenten ännu inte har valts var parlamentsvalet viktigt. Presidenten har visserligen makt över utrikes- och försvarspolitiken, men parlamentets största parti nominerar premiärministern som i sin tur bildar regering och formar stora delar av inrikespolitiken.

Läs mer: Lågt deltagande i Tunisiens parlamentsval 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt