Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 21:07

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/fick-sparken-hotar-att-stamma-google-for-brott-mot-arbetsrattigheter/

Världen

Fick sparken – hotar att stämma Google för brott mot arbetsrättigheter

Foto: Nancy Pastor

Förra veckan avskedades fyra personer från Google på grund av ”tydliga och upprepade brott” mot företagets datasäkerhetspolicy. Gruppen planerar nu att stämma Google för brott mot arbetarrättigheter, rapporterar The Guardian.

Samtidigt eskalerar ifrågasättandet av it-jättens företagskultur. 

De fyra personerna avskedades för en vecka sedan och till grund för beslutet låg ”tydliga och upprepade brott” mot företagets säkerhetspolicy, enligt ett internt dokument som Bloomberg tagit del av.

Men enligt de tidigare anställda ska beslutet snarare vara kopplat till deras samordning i protest mot vissa av företagets affärsbeslut. 

– Google sparkade oss inte bara för att få bort oss, utan för att skicka signaler till andra anställda, säger Sophie Waldman, en av de avskedade ingenjörerna, till The Guardian. 

Googles har tidigare fått beröm för sin företagskultur. Men Paul Duke, en annan av de som fick sparken förra veckan, vittnar om att den inte är vad den en gång var. 

– Förut tog de emot feedback. Nu lyssnar Google inte längre på sina anställda. Nu befäster de sin makt, säger han. 

I infobrevet som skickades internt i företaget och som undertecknas av tre medlemmar i Googles säkerhetsteam, står det att avskedandena handlar om att personerna prenumererat på andra personers digitala kalendrar, samt att man begärt notiser om bland annat var dessa personer befinner sig.

”När de inblandade googlarna upptäckte detta kände sig många rädda och hotade, och bad om att få arbeta från en annan plats”, står det i brevet. 

Motiveringen ville inte mottas av Amr Gaber, en annan anställd, som på Twitter visade sitt missnöje mot beslutet och hävdade att informationen som gruppen fick tillgång till var tillgänglig för alla. 

https://twitter.com/amrtgaber/status/1199155879884546048?s=20

”Google sparkade just fyra av mina medarbetare för att de vågar ställa frågan ’hjälper Google till att separera familjer eller sätta deras barn i burar vid gränsen’”, skrev han i en tweet.

En av de fyra avskedade personerna ska ha organiserat en protest mot Googles samarbete med USA:s gränsmyndighet, som tidigare fått mycket kritik för sin behandling av migranter vid gränsen. 

Gruppen kommer nu lämna in en stämningsansökan mot företaget för brott mot deras arbetarrättigheter, skriver The Guardian.

Avskedandena gör att kritiken mot Google, som tidigare gjort sig känt för sitt toleranta företagsklimat, eskalerar. Flera amerikanska medier rapporterar att missnöjet bland anställda växt drastiskt de senaste åren, bland annat kring hur företaget hanterat anklagelser om sexuella trakasserier samt etiken kring vissa samarbetspartners. 

Beslutet att avskeda de fyra personer togs mindre än en vecka efter att tidningen New York Times avslöjat att Google tagit in konsulter med expertis i att stävja facklig samordning. 

Det, skriver The Guardian, kan ses som ett tecken på att man inom företaget vill slå ner på ambitioner bland de drygt 100.000 anställda att samordna intern aktivism.