Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:25

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/flera-personer-anhallna-efter-nedskjutningen-i-iran/

Världen

Flera personer gripna efter nedskjutningen i Iran

Amir Ali Hajizadeh, chef för Irans revolutionsgarde under en presskonferens. Foto: Rouzbeh Fouladi/TT

Irans justitiedepartement uppger att flera personer har gripits för inblandning i nedskjutningen av det ukrainska planet. Irans ledare Rouhani säger till statstelevisionen att ansvariga måste ”straffas”.

Iran har erkänt att de av misstag sköt ned passagerarplanet strax efter att det hade lyft från Teherans flygplats tidigt på morgonen den 8 januari. Samtliga 176 ombord omkom, 17 av dem var hemmahörande i Sverige.

På tisdagen uppgav en talesperson för Irans justitiedepartement, Gholam Hossein Esmaili, att flera personer har gripits misstänkta för inblandning i olyckan, rapporterar nyhetsbyrån AP. 

– Omfattande utredningar har ägt rum och vissa individer har arresterats, sade Esmaili som citerades av iranska statliga medier, enligt AP.

Han gav inga övriga detaljer kring gripandet, som vilka eller hur många personer som var gripna. 

Samtliga 176 ombord på planet omkom, 17 av dem var hemmahörande i Sverige. Foto: Rouzbeh Fouladi

Samtidigt sade Irans ledare Hassan Rouhani i ett tv-sänt tal att ansvariga för nedskjutningen måste ”straffas”, enligt AFP. Han sade också att olyckan är en ”tragisk händelse” som måste utredas grundligt.

– Det var ett oförlåtligt fel, och en person kan inte vara ensamt ansvarig för flygolyckan, sade presidenten i talet.

– Att iranska väpnade styrkor erkänner sitt misstag är ett bra första steg. Vi bör försäkra människor om att det inte kommer att hända igen,” sade Rouhani vidare, och tillade att hans regering var ansvarig för iranska och andra nationer som förlorade liv i flygkraschen, skriver Reuters.

Enligt presidenten kommer Iran att inrätta en särskild domstol med flera experter som ska hantera flygolyckan.

Befälhavaren för det iranska revolutionsgardets luftrumsdivision Amir Ali Hajizadeh har tidigare tagit på sig ansvaret för nedskjutningen av det ukrainska planet. Enligt Hajizadeh sköts det ned av en kortdistansrobot och misstogs för att vara en amerikansk kryssningsrobot. 

Hajizadeh hävade också att militär hade begärt att den civila flygtrafiken skulle hållas kvar på marken vid tillfället men att det ukrianska planet ändå hade lyft. Detta dementeras av ukrainska flygbolagets vd Yevhenii Dykhne. Flygbolaget hade ingen sådan information att det skulle finnas någon fara att flyga från Teheran, enligt Dykhne.

Kanadas premiärminister Justin Trudeau lägger delvis ansvaret för flygkraschen på USA i en intervju med det kanadensiska tv-bolaget Global television. 57 passagerare var från Kanada. 

- Om det inte fanns några spänningar, om de inte nyligen hade trappats upp i regionen, så skulle dessa kanadensare vara hemma med sina familjer nu, sade Trudeau.

Enligt Trudeau har det internationella samfundet varit tydligt gällande nödvändigheten av ett Iran utan kärnvapen, men man hanterar också spänningar i regionen på grund av USA:s agerande.

Läs mer: 

Frågorna som Statens haverikommission ska ställa till Iran

Varannan amerikan tror att drönarattacken gjort USA mindre säkert

Trump om hotet från Soleimani: ”Spelar ingen roll”

Erik Ohlsson: Hårdare tongångar i de iranska protesterna – men inga tecken på att regimen vacklar