Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 17:18

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/fn-manga-dodade-av-targasgranater-i-irak/

Världen

FN: Många dödade av tårgasgranater i Irak

Demonstrationer på al Khalani-torget i huvudstaden Bagdad den 9 november. Foto: SABAH ARAR

Protesterna i Irak har krävt hundratals dödsoffer sedan de inleddes.

Flera har dödats sedan de träffats av tårgasgranater, enligt en FN-rapport.

TT Text

De regeringskritiska demonstrationerna inleddes den 1 oktober. Demonstranterna kräver bland annat ett stopp för den utbredda korruptionen och att det tas krafttag för att få ner arbetslösheten.

Säkerhetsstyrkor har vid flera tillfällen skjutit skarpt mot dem som demonstrerar. Omkring 300 personer har dödats sedan protesterna inleddes, enligt en sammanställning av nyhetsbyrån AFP. De flesta dödsoffren har varit civila.

Styrkorna har även flitigt använt tårgas mot demonstranterna. Och flera personer uppges ha dödats eller skadats sedan de träffats i huvudet eller på överkroppen av tårgasbehållare.

Enligt Amnesty International använder säkerhetsstyrkorna två nya typer av tårgasgranater. De är tillverkade i Iran och Serbien och ska vara byggda som militära granater samt vara upp till tio gånger tyngre än en vanlig tårgasgranat.

”Det har fått förödande resultat”, skriver organisationens Mellanösternchef Lynn Maalouf i ett uttalande.

Enligt Amnesty finns det flera exempel där människor fått svåra huvudskador och dödats sedan de träffats av tårgasgranaterna.

Människorättsorganisationen Human Rights Watch har uppgifter om minst tolv sådana dödsfall.

Enligt en färsk rapport från FN:s irakiska hjälporgan Unami har minst 16 personer dödats på det sättet. Unami, vars rapport gäller perioden den 25 oktober till den 4 november, baserar sin information på uppgifter från vittnen och offer samt videofilmer. Hundratals människor har även behövt vård sedan de inandats tårgasen.

Ämnen i artikeln:

Irak
FN
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt