Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-18 10:22

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/fragan-om-kvinnlig-president-i-fokus-i-demokratdebatten/

Världen

Frågan om kvinnlig president i fokus i nattens debatt

Elizabeth Warren och Bernie Sanders under nattens tv-debatt Foto: Robyn Beck/AFP

Nej, något storbråk mellan den amerikanska politikens två vänsteryttrar Elizabeth Warren och Bernie Sanders blev det inte. Den sista tv-debatten innan primärvalen drar igång i USA i början av februari var en tämligen artig historia. 

För något dygn sedan läckte Elizabeth Warrens kampanj ut en uppgift som var tänkt att skada Bernie Sanders, som ligger före Warren i vissa av mätningarna.

2018 sade Sanders till Warren att en kvinna inte kan bli vald till president i USA.

Denna cynism – som Sanders säger att han aldrig yttrat – skulle påminna väljarna om att Bernie Sanders förra presidentvalskampanj ansågs grabbig, präglad av självgoda ”Berniebrorsor”, socialistiska internetaktivister som visste bäst om det mesta. 

Det är förståeligt att Warrens kampanjmakare är frustrerade. 78-årige Sanders har under vintern fått ovärderligt stöd från unga kvinnliga makthavare som Alexandria Ocasio-Cortez, samtidigt som Warren har backat något i opinionsmätningarna. 

På debattscenen i Iowa bekräftade visserligen Warren att Sanders fällt kommentaren. Men hon konfronterade inte Sanders på allvar. Istället förvandlade hon frågan till en mer allmän diskussion om kvinnors valbarhet.

– Bernie är min vän och jag är inte här för att försöka bråka med Bernie, sade Warren. Men frågan om huruvida en kvinna kan bli president har tagits upp och det är dags att attackera den direkt: titta på männen på den här scenen; som tillsammans har förlorat tio val. De enda som som vunnit varje enskilt val de ställt upp i är kvinnor: Amy och jag. 

”Amy” syftade på senator Amy Klobuchar, den andra kvinnliga presidentkandidaten på scen. En elegant kommentar av Warren, men den skadade sannolikt inte Sanders ställning bland hans anhängare, som visat sig mycket lojala. 

– Den riktiga frågan är vem som som kan föra partiet samman och företräda alla delar av partiet, sade Sanders. Afroamerikaner, bruna, svarta, kvinnor, män.

Debatten började i Mellanöstern, där kandidaterna ligger rätt långt ifrån varandra utan att det egentligen märkes på tonläget. 

Sanders och Warren vill kalla hem amerikanska soldater från regionen medan de mer mittenorienterade Biden och Klobuchar vill hålla kvar trupper, om än minska dem något i numerär. 

Pete Buttigieg, som själv tjänstgjort som underrättelseofficer i Afghanistan, tänker om han blir vald till president införa en regel som ska motverka att USA:s invasioner utvecklas till evighetskrig. Om kongressen godkänner en militär operation så kommer lagen som möjliggjort angreppet automatiskt att gå ut efter tre år, meddelade Buttigieg. 

 – Så att det amerikanska folket inkluderas, inte bara i beslutet om huruvida vi ska skicka trupper utan om huruvida vi ska fortsätta, sade Buttigieg.

Kvällen bjöd på få egentliga överraskningar. Joe Biden har fortfarande påfallande svårt att uttrycka en hel mening utan att staka sig eller säga fel. Att lyssna till honom är en oroande upplevelse. Men de oavslutade meningarna är kanske en konkurrensfördel. Trump vann, och även han kommunicerar i oavslutade meningar, genom ett språk som liksom regredierat. 

Om det blir Biden som utmanar Trump blir det en skakig höst, också rent retoriskt. 

Läs mer: 

Demokraten som inte röstade för riksrätt mot Donald Trump

Amerikansk kristen tidning kräver Trumps avgång