Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 13:26

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/fredspriset-ar-bra-for-etiopien-som-land/

Världen

”Fredspriset är bra för Etiopien som land”

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Foto: Francisco Seco/AP

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed tilldelades Nobels fredspris på fredagen. 

Semere Salomon är född och uppvuxen i Etiopien och tror att priset kommer innebära en positiv förändring för hela landet.

– Jag hoppas att det här kan innebära att det kan bli demokrati även i Eritrea, säger han. 

Förtjänsterna som gjorde att priset tilldelades premiärminister Ahmed är många. Bland annat har han varit drivande för att sluta fred mellan grannländerna Etiopien och Eritrea, där en infekterad och väpnad konflikt pågått i decennier. 

Semere Salomon är född och uppvuxen i Etiopien och känner glädje över att Nobels fredspris tilldelades Abiy Ahmed.

– Det betyder mycket inte bara för honom utan för Etiopien som land. Det finns fortfarande mycket utmaningar kvar i landet så jag hoppas att det här gynnar, inte bara Abiy, utan även andra politiska aktörer i landet som på något sätt kan föra fram landet i en positiv rikting. 

Semere Salomon Foto: Privat

Vad skulle du önska hände här näst? 

– Framförallt är det fortfarande mycket etniska konflikter i landet, även om det inte är krig på så omfattande nivå, är det mycket som är spänt. Jag hoppas att priset blir ett sätt att föra fram diskussioner i de här olika grupperna, så att det blir fred i landet, säger Semere Salomon. 

Han tror också att utmärkelsen kan komma att påverka relationen mellan Etiopien och Eritrea i ytterligare positiv riktning. 

– Det kommer ju innebära ett stort ansvar och krav på att det ska hända lite mer. Det är ju fred mellan länderna men inte mycket har ju hänt sen dess. Jag hoppas att det kanske kan bli lite mer rörlighet och att det kan bli demokrati även i Eritrea, säger Semere Salomon. 

Alex Malake Foto: Privat

Även Alex Malake som är född och uppvuxen i Eritrea tycker att dagens besked var mycket glädjande. 

– Jag känner mig glad. Han är som en lärare för oss. Han öppnade gränsen mellan Etiopien och Eritrea, innan var det helt stängt där, sägen han. 

Alex Malake säger också att han han känner hopp. 

– Vi känner att vi har en bra framtid. Det var många som satt i fängelse i Etiopien innan han blev premiärminister. Även i mitt land sitter det många i fängelse, de kanske kan släppas ut i framtiden, säger Alex Malake. 

Läs mer: 

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed får Nobels fredspris 2019 

Erik Esbjörnsson: Abiy Ahmed är ett givet val men inte helt problemfritt