Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:56

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/gisslantagna-poliser-i-ecuador-har-slappts/

Världen

Gisslantagna poliser i Ecuador har släppts

Foto: Martin Bernetti/AFP

De åtta poliser som togs som gisslan i Quito av en grupp demonstranter har släppts, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Minst fem har dödats och hundratals har skadats i de våldsamma protesterna som har pågått i en dryg vecka. 

Poliserna tillfångatogs i huvudstaden Quito tidigt på torsdagen av en grupp som representerar ursprungsbefolkningen. De tvingades sedan stå i timmar framför den uppretade folkmassan i ett hus som demonstranterna ockuperat sedan de kom till huvudstaden förra veckan, skriver Reuters. 

Även ett trettiotal journalister som var på plats för att bevaka händelserna hölls fångna innan de släpptes. Demonstranterna har kritiserat bristen på medias bevakning av polisvåld och krävde att lokala tevestationer skulle sända live inifrån lokalen. 

Samtidigt sade Jaime Vargas, chef för ursprungsgruppens paraplyorganisation Conaie, att protesterna skulle trappas upp, enligt Reuters. 

– Jag har uppmanat våra allierade i Amazonas att stänga alla oljebrunnar.

Inrikesminister María Paula Romo bekräftade senare att poliserna har släppts.

De kraftiga protesterna i Ecuador startade den 3 oktober när president Lenín Moreno meddelade att bränslesubventioner i landet skulle slopas som en del i ett åtgärdspaket för att betala av lån till IMF. Beslutet fick bränslepriserna att skena och tusentals ecuadorianer gick ut på gatorna i protest.

Demonstranterna kräver även presidentens avgång. Men president Moreno vägrar att lämna sin post. I stället har han bjudit in till samtal för att lugna ner situationen. 

– Vi har sagt ja till dialog, men först måste det bli fred, säger han i den colombianska tevekanalen RCN på torsdagen enligt Retuers. 

Men Conaie är inte intresserade av att förhandla med regeringen utan fortsätter att kräva Morenos avgång.

Sammandrabbningarna mellan säkerhetsstyrkor och demonstranter har varit våldsamma. Minst fem människor har dödats och runt 600 har skadats, vilket har skapat ett hårt tryck på landets sjukvård. På hjälporganisationen Röda korset har det lett till att deras blodbank är tömd och nu har har man gått ut med en vädjan om blodgivare på Twitter, skriver Reuters.  

Runt tusen personer har även frihetsberövats i oroligheterna. De flesta har släppts i brist på bevis, enligt en statlig institution som övervakar konflikter.

I paraplyorganisationen finns representanter för landet 14 erkända ursprungsfolk. En av dess ledare finns bland de som dödats i protesterna.

Läs mer: Poliser hålls som gisslan under protester i Ecuador