Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-17 06:20

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/henrik-brandao-jonsson-nyval-kan-leda-till-morales-fall/

Världen

Henrik Brandão Jönsson: Nyval kan leda till Morales fall

Bild 1 av 2
Foto: Juan Karita
Bild 2 av 2
Foto: HO

Bolivias president Evo Morales har gett med sig. Efter att internationella valobservatörer konstaterat misstänkt valfusk kallar han till nyval. Det kan leda till urfolksledarens fall.

För att kunna bli omvald var Evo Morales tvungen att vinna första omgången av det bolivianska presidentvalet den 20 oktober med tio procents försprång till huvudmotståndaren, historikern och journalisten Carlos Mesa. Eftersom oppositionen väntades ena sig bakom Mesa vid en andra omgång visade prognoser att Morales skulle förlora makten efter tretton år. 

När 83,8 procent av rösterna hade räknats hade Morales fått 45,3 procent av rösterna och Carlos Mesa 38,2. I det läget stängde valmyndigheten av det datoriserade rösträkningssystemet. När det sattes på igen, 24 timmar senare, hade Morales fått sitt tioprocentiga övertag. Med en marginal på 10,6 procent hade han vunnit den första omgången. 

Oppositionen hävdade att valresultatet manipulerats, och de största upploppen Bolivia sett de senaste åren inleddes. Hundratusentals människor protesterade på gatorna och tre personer dödades när polisen konfronterade demonstranterna. 

”Det är statistiskt osannolikt att Morales uppnått en skillnad på 10 procent för att undvika en andra omgång”, skriver OAS, Amerikanska staternas organisation, som tillsammans med EU, granskat valet.

Evo Morales erkänner inte valfusket utan menar att han går med på att utlysa nyval för att lugna stämningen i landet.

Det som fick Evo Morales att ge med sig var att polisen i fredags gjorde revolt och lade ned vapnen. Morales kan inte längre sända in polisen för att slå ned upproret mot honom. Vad som nu krävs för att landet ska kunna gå till nyval är att Morales håller sitt löfte om att byta ut medlemmarna i valkommittén och skapar en valmyndighet som båda parter kan godkänna.

Vad oppositionen också retar upp sig på är att Evo Morales inte följer grundlagen från 2009 som förbjuder en president att bli omvald en andra gång. När Morales för tre år sedan genomförde en folkomröstning om att ändra paragrafen förlorade han. Ändå godkände valdomstolen hans kandidatur. Det visar hur korrupt och maktfullkomlig statsapparaten blivit under Morales styre. Många av de som protesterat har på sina plakat skrivit att ”Bolivia är inte Venezuela” – ett land är det sedan en tid tillbaka inte längre hålls fria val.

Det finns också krav på att Morales omedelbart avgår till följd av det misstänkta valfusket. Oppositionen vill inte att han än en gång ska kunna kontrollera valmyndigheten och försöka vinna genom att manipulera resultatet.

Oppositionen fick på söndagen även stöd av militären.

– Om ni fortsätter att prata om att jag ska avgå är det ett försök till statskupp, säger Evo Morales, enligt dagstidningen El Deber.

Vad som förstärker oron i landet är att fackligt anslutna gruvarbetare blivit beskjutna när de försökt resa till huvudstaden La Paz för att visa sitt stöd för Morales. 

Att våldet eskalerat gör det svårt för Morales att skapa de förutsättningar som behövs för att genomföra omvalet. I vilket fall väntas Morales inte få sina tio procents försprång vid nyvalet, och därmed lär oppositionen vinna den andra valomgången. Det kommer att leda till Morales fall eftersom det blivit allt tydligare att han inte längre respekterar landets lagar.

Läs mer:


Borgmästare fick håret avklippt och släpades längs gatorna 

Två döda i Bolivia efter anklagelser om valfusk – rösterna räknas om 

Flera skottskadade i valmanifestationer i Bolivia