Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-20 00:52

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/hinduer-far-ratt-om-omstritt-tempelbygge-i-indien/

Världen

Hinduer får rätt om omstritt tempelbygge i Indien

Hindunationalistiska partiet Hindu Mahasabhas ordförande Chakrapani Maharaj firar domslutet tillsammans med anhängare utanför Högsta domstolen i New Delhi. Foto: Money Sharma/AFP

Indiens högsta domstol ger hinduer rätt att bygga ett tempel i Ayodhya efter en långvarig och infekterad konflikt om platsen. Både hinduer och muslimer har hävdat sin rätt till området och domstolens beslut kan ses som en seger för Indiens premiärminister Narendra Modi.

I det enhälliga och historiska beslutet från Indiens högsta domstol står det att området i staden Ayodhya tillhör hinduerna eftersom de menar att den är guden Ramas födelseplats, rapporterar The Guardian.

Marken ska nu lämnas över till en hinduisk stiftelse så att de kan bygga ett tempel där. Muslimer kommer i stället få tillgång till en annan bit mark för att bygga en moské på.

På den omtvistade platsen i delstaten Uttar Pradesh låg tidigare 1500-talsmoskén Babri Masjid som revs av hindufundamentalister år 1992. Rivningen av Babrimoskén utlöste upplopp som resulterade i att nästan 2.000 människor dödades.

Miljontal hinduer anser att moskén byggts på guden Ramas födelseplats och många menar att det är en av deras heligaste platser. Samtidigt menar muslimer att det varit en viktig plats för islamska böner sedan 1500-talet.

Varun Kumar Sinha, advokat för hindunationalistiska partiet Hindu Mahasabha som kämpat för att ett nytt tempel ska byggas på platsen i Ayodhya, beskriver domstolens beslut som ”historiskt”, rapporterar The Guardian.

Advokaten Zafaryab Jilani som företräder den muslimska organisationen Sunni Wakf Board är kritisk till beslutet och uppger att de ska diskutera ett eventuellt överklagande.

– Vi respekterar Högsta domstolen, vi respekterar domen men vi är inte tillfredställda med den, säger Zafaryab Jilani till The Guardian.

Byggandet av ett tempel i Ayodhya har länge varit ett av hindunationalistiska BJP:s vallöften. Partiet vann en jordskredsseger i parlamentsvalet i våras och beslutet från Högsta domstolen kan ses som ytterligare en seger för premiärministern Narendra Modi.

”Den här domen ska inte ses som en vinst eller förlust för någon”, skriver premiärministern på Twitter. ”Den betonar att alla konflikter fredligt kan lösas med hjälp av rättsliga processer.”

Konflikten om platsen har pågått under flera årtionden. En tidigare dom från 2010 beslutade att platsen skulle delas mellan hinduer och muslimer, där de föregående skulle få två tredjedelar av området. Båda käranden överklagade beslutet som togs upp i Indiens högsta domstol i augusti i år.

Läs mer: Så blev nötkött en laddad nationalistisk fråga i Indien