Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:55

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/hundratals-saknade-pa-orkanharjade-bahamas/

Världen

Hundratals saknade i orkanhärjat Bahamas

Resterna av ett hus på ön Abaco i Bahamas där orkanen Dorian härjade. Foto: Andrew Caballero-Reynolds/AFP

Allt färre ber om att få evakueras från de orkanhärjade öarna i norra Bahamas, och många står redo att hjälpa till i räddningsarbetet.

Hundratals människor saknas efter katastrofen.

TT Text

Totalt saknar myndigheter information om var 2.500 människor befinner sig. Listan över saknade kan dock innehålla personer som evakuerats.

– Vissa individer som evakuerats från (öarna) Abaco och Grand Bahama har ännu inte registrerat sig hos myndigheterna, säger Carl Smith, talesperson för det nationella krishanteringsorganet Nema.

– I takt med att vi kan börja samköra våra dataset kommer vi att kunna informera familjemedlemmar och återförena överlevare med deras anhöriga.

Hittills har minst 50 människor konstaterats döda som resultat av orkanen, som drog in över norra Bahamas med rasande kraft den 1 september. Antalet döda väntas stiga rejält i takt med att sökarbetet fortskrider.

– Vi kommer inte att spekulera om vad de slutliga siffrorna kan landa på, säger Smith.

Hittills har drygt 5.500 människor evakuerats från de värst drabbade öarna Grand Bahama och Abaco. De senaste dagarna har dock antalet människor som vill lämna öarna minskat kraftigt, enligt Nema.

Reseguiden Clara Bain är en av dem som saknar anhöriga sedan orkanen slog till.

– Mina vänner saknas, några av mina kusiner saknas där borta, totalt fem personer. De bodde i Marsh Harbour, säger hon.

Staden Marsh Harbour ligger på Abaco, där uppskattningsvis 90 procent av bostäderna och andra byggnader förstördes eller skadades i ovädret.

– Alla på ön saknar någon. Det är verkligen förkrossande, säger Bain.

En av dem som stannat kvar för att röja upp i förödelsen är Irvin Russel.

– Detta är bara ett hinder i vägen. Det är ett stort sådant, men Abacos invånare är kämpar, säger han.

Tillstånd har getts till att återuppta passagerarflygtrafik till Abaco i begränsad skala, säger Carl Smith, som tillägger att nödleveranser och evakueringsflyg prioriteras.

Totalt drabbades 76.000 människor på Bahamas av kategori 5-orkanen Dorians framfart, med rasande vindar och omfattande regn, enligt FN:s migrationsorganisation IOM. Omkring 15.000 människor är fortfarande i behov av hjälp i form av nödboende och matleveranser, enligt Karibiens katastrofhanteringsorgan.

Ovädret uppskattas ha orsakat materiella skador för motsvarande omkring 29 miljarder kronor.

Ämnen i den här artikeln:

Bahamas
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt