Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 13:00

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/huvudfragorna-under-forhandlingarna-i-madrid/

Världen

Huvudfrågorna under förhandlingarna i Madrid

Närbild på smältande isflak vid östkusten Grönland. Foto: Helena Larsson/TT

På måndag inleds årets klimatmöte i Madrid i Spanien. Här är huvudfrågorna under förhandlingarna. 

Regler för utsläppshandel

En fråga som hör till regelboken för hur Parisavtalet ska tillämpas praktiskt återstår att lösa från förra årets möte i Katowice. Det rör artikel 6 som handlar om hur parterna i avtalet ska hantera utsläppshandel. Bland annat handlar det om hur regler för hur bokföringen ska se ut när ett land bidrar till utsläppsminskningar i ett annat land, om reglerna inte är tydliga finns risk för att båda länderna tillgodoräknar sig utsläppsminskningarna. En annan del handlar om, och i såna fall hur, även företag och exempelvis flyget ska kunna kopplas in i handeln. Frågan är mycket komplicerad och risken är stor att den inte kommer att kunna lösas under mötet. Inställningen hos EU, och därmed även Sverige som i förhandlingarna är en del av EU, är att det är bättre att det inte blir något beslut än att det blir ett dåligt beslut.

Förlust och skador

Hur ökade kostnader till följd av skador orsakade av klimatförändringen ska ersättas är en stor fråga, särskilt för de fattiga länderna som i många fall drabbas värst. Den regleras av något som heter Warszawamekanismen där det ska ske en översyn vart femte år. Och nu är det dags. En fråga handlar om hur den ska fungera i framtiden, ska den ligga under Parisavtalet eller under FN:s klimatkonvention i stort. En skillnad framöver är att USA som i år gör sitt sista år inom Parisavtalet fortfarande är kvar i FN:s klimatkonvention.

Haven

Världshaven ingår inte formellt i förhandlingarna men är en profilfråga för Chile. Även Sverige prioriterar havsfrågor och har ambitionen att lyfta dem i klimatförhandlingarna. Den specialrapport som IPCC presenterade om haven och de frusna delarna av världen kommer att ha ett särskilt seminarium under förhandlingarna.

Vetenskap

FN:s klimatpanel IPCC har i år presenterat två specialrapporter, en om landanvändning och en om haven och de frusna delarna av världen. Huvudbudskapen har varit att det är bråttom, världen behöver halvera utsläppen mellan 2020 och 2030 om den globala uppvärmningen ska kunna begränsas till 1,5 grader. Rapporterna ska tas emot av mötet och länderna ska besluta hur forskarnas rekommendationer ska användas. Det finns risk för heta debatter. Under förra årets möte i Katowice satte sig Saudiarabien, Kuwait, Ryssland och USA på tvären när det gällde formuleringar om hur det årets IPCC:s rapport om1,5 graders uppvärmning skulle tas emot av mötet.

Jämställdhet

En viktig fråga för Sverige som vill se en handlingsplan som ska säkra att både män och kvinnor kan vara delaktiga i såväl det egna landets klimatarbete som i förhandlingsarbetet

Civilsamhället

Mötet kommer att vara uppdelat i två zoner, en blå får förhandlingarna och en grön för allmänheten.

Greta Thunberg förväntas tala under mötet och ungefär halvvägs, den 6 december, är en skolstrejk annonserad i Madrid. 

Företag, kommuner, organisationer, regioner har de senaste åren fått en allt större roll i klimatarbetet. I många fall har de mer ambitiösa mål än vad länderna har och driver på så sätt klimatarbetet. Det gäller till exempel ett stort antal företag, delstater och städer i USA som vill vara kvar i Parisavtalet och kommer att ha representanter på plats i Madrid.

Förhoppningar

”Ambitioner, ambitioner, ambitioner, ambitioner, ambitioner”, sa FN:s generalsekreterare António Guterres när han avslutade förra årets möte. Sedan dess har han pressat världens länder att vässa sina ambitioner i klimatarbetet.

Guterres förväntas komma till Madrid för att fortsätta kräva att länder deklarerar målsättningar för att vara koldioxidneutrala till 2050. Han vill också se stopp för de mångmiljardbelopp som lägges på subventioner till fossila bränslen. 

Många hoppas på att stora utsläppsländer som till exempel Kina ska passa på att under mötet i Madrid meddela att de har för avsikt att skärpa målsättningarna i sitt klimatarbete. En FN-ledd allians hittills har 67 länder anslutit sig målsättningen är att antalet ska fördubblas och att även företag, städer och regioner ansluter sig.

Läs mer: Frågorna världsdelarna tar med sig till Madrid

Läs mer: Lövin inför mötet: ”Som politiker måste vi ta ansvar”