Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 20:28

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/iraks-regering-gar-presidenten-soker-ny-regeringsbildare/

Världen

Iraks regering går – presidenten söker ny regeringsbildare

01:12. Efter den senaste tidens oroligheter avgår Iraks premiärminister. Regeringen har godkänt avgången, nu ska bara parlamentet göra det samma innan det blir officiellt. Över 400 personer har dödats under protesterna som pågått i närmare två månader.

Det irakiska parlamentet godkände på söndagen premiärminister Adel Abdul-Mahdis begäran om att avgå med hela sin regering. Där ingår försvarsministern Najah al-Shammari, som misstänks för bidragsbrott i Sverige.

Bakgrunden är flera veckor av våldsamma protester i landet. Påven fördömde på söndagen säkerhetsstyrkornas hårda svar på protesterna.

I fredags lovade Iraks premiärminister Adel Abdul-Mahdi att han skulle lämna in en avskedsansökan. Löftet kom kort efter det att landets högsta shiamuslimska religiösa ledare, ayatolla Ali al-Sistani, efterlyst ett skifte i landets ledning efter veckor av gatuprotester och sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor som resulterat i minst 400 dödsoffer.

På söndagen godkände parlamentet regeringschefens ansökan. Nu får landets president Barham Saleh i uppdrag att utse en ny regeringsbildare.

Bland de ministrar som nu får gå märks försvarsministern Najah al-Shammari, som även har svenskt medborgarskap. Han utreds för flera brott i Sverige – brott mot mänskligheten, bidragsbrott och brott mot folkbokföringslagen.

Läs mer: Irakiska försvarsministern satt häktad misstänkt för misshandel 2016 – åtalet lades ned

Bild 1 av 4 Iraks försvarsminister Najah al-Shammari, som misstänks för bidragsbrott i Sverige.
Foto: Hadi Mizban/AP
Bild 2 av 4
Foto: Ahmad al-Rubaye/AP
Bild 3 av 4 Iraks avgående premiärminister Adel Abdul-Mahdi
Foto: Burhan Ozbilici/AP
Bild 4 av 4 Iraks president Barham Saleh
Foto: Karim Kadim/AP

Barham Saleh sade redan för en månad sedan att premiärministern erbjudit sig att avgå om det kunde lösa krisen.

När Abdul-Mahdi tillkännagivit sina avgångsplaner i fredags utbröt nästan genast jubel på Tahrirtorget i centrala Bagdad.

Men få bedömare tror att proteströrelsen kommer att nöja sig med regeringens avgång. Rörelsens mest aktivistiska delar kräver att det politiska systemet med maktdelning mellan kurder, shiamuslimer och sunnimuslimer görs om.

Demonstranterna vänder sig också mot att grannlandet Iran utövar ett stort informellt inflytande via de shiamuslimskt kontrollerade delarna av maktapparaten.

På söndagen fördömde påven de irakiska myndigheternas agerande mot gatuprotesterna.

– Det är med smärta jag tagit del av hur hårt demonstrationerna de senaste dagarna bemötts, med tiotals dödsoffer, sade Franciskus i sin söndagspredikan.

Påven har sagt att han vill besöka Irak nästa år.