Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 05:35

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/iran-vi-har-skjutit-ned-utlandsk-dronare/

Världen

Iran: Vi har skjutit ned en utländsk drönare

Iransk militär sköt på fredagen ned en utländsk drönare, men bekräftar varken om den är civil eller vilket land den tillhör. 

– Den nedskjutna drönaren hör definitivt till främmande makt. Vraket har bärgats och kommer att undersökas, säger provinsen Khuzestans guvernör Gholamreza Shariati till statliga nyhetsbyrån Irna.

Luftfarkosten ska ha skjutits ner vid hamnstaden Bandar-e Mahshahr omkring 90 kilometer från Irak och 235 kilometer från Saudiarabien, men varken dessa länder eller Israel, har kommenterat händelsen – USA har meddelat att den inte är amerikansk. Flygvapenchefen Alireza Sabahifard bekräftar för Irna att drönaren oskadliggjorts av luftvärnet.

Iran sköt i juni ner ett obemannat övervakningsplan från USA i Hormuzsundet för att det, enligt Revolutionsgardet, kränkt luftrummet. Händelsen ökade spänningen mellan länderna ytterligare och Trump var nära att beordra en robotattack mot Irans radar- och robotanläggningar.

I stället skärpte USA sina sanktioner mot Iran och genomförde cyberattacker mot militära mål, vilka Iran emellertid hävdar var skyddade av digitala brandväggar. Sedan ett halvår har Hormuzsundet präglats av återkommande incidenter, inte minst beslagtaganden av oljefartyg, som spätt på oroligheterna.

Regionen har varit instabil i decennier, men sedan Donald Trump förra våren meddelade att USA lämnar det komplicerat framförhandlade Iranavtalet från 2015 – ersatt med kraftiga sanktioner – har situationen blivit ännu känsligare. På USA:s initiativ har ett internationellt samarbete inletts i Persiska viken och Omanbukten, tillsammans med bland andra Bahrain, Storbritannien, Australien och Saudiarabien.