Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 08:43

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/klart-for-riksratt-mot-donald-trump/

Världen

Riksrättsprocessen går vidare till senaten

President Donald Trump. Foto: SaulL Loeb/AFP

Representanthuset I Washington röstade på onsdagen ja till att skicka de två åtalspunkterna mot Donald Trump till senaten. Själva rättegången väntas dra igång redan på tisdag nästa vecka.

TT Text

Omröstningen var klar strax efter 19.30 på onsdagskvällen svensk tid. Med röstsiffrorna 228 mot 193 antog representanthuset resolutionen om att skicka resolutionen till senaten. En demokrat röstade mot den egna partilinjen. Några timmar senare undertecknade representanthusets talman, demokraten Nancy Pelosi, anklagelsepunkterna som utgör grunden för en riksrättsprocess. Det var det sista steget innan riksrättsrättegången sätts igång. 

De två åtalspunkterna mot presidenten är maktmissbruk och störande av kongressens arbete.

Tidigare på onsdagen utsåg representanthusets talman Nancy Pelosi de ledamöter som ska leda riksrättsprocessen mot president Donald Trump i senaten. Det rör sig om sju ledamöter som företräder Demokraterna och deras roll i den fortsatta prövningen kan närmast liknas vid en åklagares.

Gruppen kommer att ledas av representanthusets underrättelseutskotts ordförande, Adam Schiff. De övriga är ledamöterna Hakeem Jeffries, Sylvia Garcia, Jerrold Nadler, Val Demings, Zoe Lofgren och Jason Crow.

President Trump, som kallar frågan om riksrätt för ”häxjakt”, twittrade bara sekunder efter att Pelosi presenterat de sju ”åklagarna” och avfärdade då hela riksrättsprocessen som ”lurendrejeri”.

Det är inte sannolikt att Trump fälls och avsätts efter en riksrättsprocess i senaten – där Republikanerna har majoritet. För det krävs två tredjedelars majoritet, det vill säga att minst 67 senatorer röstar för att presidenten fälls.