Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 02:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/kraftiga-oversvamningar-och-tva-doda-efter-regnovader-i-spanien/

Världen

Kraftiga översvämningar och tre döda efter regnoväder i Spanien

Bild 1 av 5 Floden Clariano i Valenciaregionen är kraftigt översvämmad efter ett regnoväder.
Foto: Jose Jordan/AFP
Bild 2 av 5 Byn Ontinyent har drabbats hårdast och många hus nära floden är förstörda.
Foto: Jose Jordan/AFP
Bild 3 av 5 En kvinna häller ut vatten från sitt hus i översvämmade Ontinyent.
Foto: Jose Jordan/AFP
Bild 4 av 5 Översvämmade byn Ontinyent.
Foto: Jose Jordan/AFP
Bild 5 av 5 Många bilar har förstörts i översvämningarna i spanska byn Ontinyent.
Foto: Jose Jordan/AFP

Floden Clariano är översvämmad och minst tre personer har dött efter att ett kraftigt regnoväder dragit in över sydöstra Spanien. Meteorologer varnar nu för de värsta stormarna på 13 år.

Natten mot torsdagen drog ett rejält regnoväder in över Valenciaregionen i sydöstra Spanien. Floden Clarianos har svämmat över sina fördämningar, vilket orsakat omfattande översvämningar i flera städer.

En man och en kvinna dog när deras bil drogs med av vattenmassorna i Albacete sydväst om Valencia, skriver El Pais. Byn Ontinyent har drabbats värst av översvämningarna. Många hus och bilar längs med floden har förstörts och 140 personer tvingades lämna sina hem. 

I kustorten Denia, strax norr om populära turistresemålet Alicante, förstördes en idrottshall och en lastbil välte på stranden Las Marinas efter en tromb. En 1500-talsbro har förstörts i Aielo de Malferit.

Fler än 255 000 barn fick stanna hemma från skolan på grund av ovädret, meddelade myndigheterna. Så här mycket regn har inte fallit sedan mätningarna började 1927, enligt den meteorologiska byrån Avamet.

Sydöstra Spanien har just nu drabbats av en så kallad ”gota fría” – som innebär att kall polarluft sveper in över östkusten och orsakar ett snabbt temperaturfall, rapporterar El Pais. Oftast inträffar detta på hösten.

Och mer regn väntas. Skyfallen väntas fortsätta i södra Valencia och i norra Alicante tillsammans med kraftiga vindar under fredagen.

– De här stormarna kommer att bli bland de värsta vi har sett de senaste 13 åren när det gäller intensiv nederbörd, långvarighet och kraftiga vindar, säger Rubén del Campo, talesperson för Avamet, till El Pais.

Läs mer:

Kraftiga hagelstormar och översvämningar i Spanien