Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-17 10:18

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/kurdiska-befalhavaren-till-usa-ni-har-lamnat-oss-for-att-slaktas/

Världen

Kurdiska befälhavaren till USA: Ni har lämnat oss för att slaktas

Foto: Lefteris Pitarakis/AP

Minst nio civila uppges ha avrättats av turkiskstödda rebeller. Nu hotar SDF-styrkorna att söka skydd hos Ryssland och Assadregimen om inte USA hjälper dem, enligt handlingar CNN tagit del av.

– Ni har övergett oss, vi kommer att bli slaktade, säger befälhavare Mazloum Kobani Abdi.

Samtidigt menar han att de inte kommer att prioritera att vakta IS-fångar.

Den turkiska offensiven i norra Syrien har gjort det möjligt för IS att aktivera terrorceller. Det hävdar de kurdiskledda styrkorna SDF som nu vädjar till andra stater att stänga luftrummet för turkiska stridsflygplan.

– Vi samarbetar fortfarande med den internationella koalitionen för att bekämpa IS. Vi slåss nu på två fronter: en front mot den turkiska invasionen och en front mot IS, sade Redur Xelil från kurdiskledda Syriska demokratiska styrkorna (SDF) i ett tv-sänt tal på lördagen. 

Enligt Redur Xelil förhindrar striderna SDF att vakta de läger som står under gruppens kontroll där IS-anhängarna hålls fångna. 

– Det är inte längre en prioritet att vakta IS-fångar. Den som bryr sig om att se till att fångarna säkert sitter kvar är välkomna att hitta en annan lösning, säger han till BBC och menar att SDF:s styrkor kommer att inrikta sig på att skydda städer och invånare. 

Han varnar också för att Turkiets offensiv ger IS möjlighet att omorganisera sig. 

– Den har återuppväckt dem och aktiverat celler i Qamishli och Hassakeh, säger han. 

SDF-generalen Mazloum Kobani Abdi har träffat amerikanske toppdiplomaten William Roebuck för att få svar på om USA kommer att göra någonting för att hjälpa sina tidigare allierade, rapporterar CNN. 

– Ni har övergett oss, vi kommer att bli slaktade. Ni är inte villiga att skydda vårt folk, men ni vill inte heller att det ska komma någon annan och skydda oss. Ni har sålt ut oss, sade Mazloum Kobani Abdi.

Enligt myndighetshandlingar CNN tagit del av uppmanar han USA att stoppa den turkiska militäroffensiven. Annars kommer SDF att ingå ett avtal med Ryssland och Assadregimen för att få skydd, enligt Mazloum Kobani Abdi.

– Jag måste få veta om ni är kapabla att skydda mitt folk, om ni kommer att stoppa bomberna som faller över mitt folk.

Minst nio civila har dödats av den turkiskstödda syriska milisallians som deltar i Turkiets offensiv mot kurder i nordöstra Syrien, uppger det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget från Storbritannien.

En rad videoklipp på sociala medier visar obeväpnade människor bli skjutna när de ligger på marken och tillfångatagna som misshandlas. Två av de dödade var en kvinnlig kurdisk politiker och hennes chaufför, skriver SDF enligt AFP. Omkring 50 soldater ur den kurdiskledda SDF-alliansen och över 70 från den turkiskstödda milisen har dödats sedan anfallet inleddes uppger SOHR.

Läs mer: SOHR: Turkietstödda rebeller har avrättat nio civila 

Läs mer: Svenska Shirin fast i Syrien: Det enda jag kan göra är att krama barnen