Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 03:24

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/libysk-gerillaledare-lamnade-forhandlingarna-i-moskva/

Världen

Libysk gerillaledare lämnade förhandlingarna i Moskva

Rysslands försvarsminister Sergei Shoigu och libyske gerillaledaren Khalifa Haftar. Foto: Ryska utrikesministeriet via AFP

Den libyske gerillaledaren Khalifa Haftar lämnade på tisdagen förhandlingarna i Moskva utan att ha skrivit under det stilleståndsavtal som Turkiet och Ryssland utarbetat. Samtidigt fortsatte striderna kring huvudstaden Tripoli, som omringas av Haftars LNA-milis.

Detta betyder inte att förhandlingarna spruckit. Nästa runda samtal är schemalagt till Berlin på söndag, och skall följas av möten i Rom. Det är inte känt om Haftar övergav förhandlingarna på eget bevåg, eller i samråd med sin välgörare president Vladimir Putin. Turkiet, som jämte Italien stöder Libyens lagliga regering, proklamerade på söndagen tillsammans med Ryssland ett eld-upphör, som enligt planerna skall följas av en mer permanent vapenvila.

Turkiets president Tayip Erdogan gav i förra veckan order om att föra stridande turkiska förband till skådeplatsen, för att vid behov rycka till den belägrade Tripoli-regimens undsättning. Både Ryssland och Turkiet har långtgående intressen i Libyen och föredrar att undvika en militär slutstrid om Tripoli, där turkiska soldater skulle ställas mot de ryska legosoldaterna på Haftars sida.