Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/lina-lund-nordkoreas-vandrarhem-i-hjartat-av-berlin-ett-arv-fran-kalla-kriget/

Världen

Lina Lund: Nordkoreas vandrarhem i hjärtat av Berlin – ett arv från kalla kriget

Nordkoreas ambassad i Berlin med tillhörande vandrarhem. Verksamheten misstänkts bryta mot FN:s sanktioner. Foto: Daniel Costantini

BERLIN. Betonghuset i centrala Berlin ser ut som vilket billigt vandrarhem som helst. I själva verket misstänks det utgöra en intäktskälla för den nordkoreanska diktaturen. I flera års tid har tyska myndigheter förgäves försökt sätta stopp för verksamheten. 

På en bakgata ett stenkast från Berlins regeringskvarter och de moderna skyskraporna kring Potsdamer Platz reser sig ett betonghus av genomsnittligt östtyskt snitt. ”City Hostel” står det på skylten ovanför porten, som ser ut att leda in till vilket europeiskt lågprishostel som helst. Inne i entrén luktar det fränt av billigt skurmedel och lysrörslampor lyser upp de kala rummen. Skyltar informerar om att det är strängt förbjudet att fotografera eller filma i lokalerna, och det är heller inte tillåtet att spela på pianot i foajén.  

Men vad som inte framgår av informationen är att tyska myndigheter misstänker att intäkterna från vandrarhemmet finansierar den nordkoreanska diktaturen och dess kärnvapenprogram. 

Det borde inte vara möjligt. 

Redan 2006 införde FN:s sanktioner mot Nordkorea eftersom landet, i strid med internationella överenskommelser, har utvecklat kärnvapen och genomfört kärnsprängningar. Sanktionerna har skärpts flera gånger sedan dess och enligt EU:s regler borde det inte vara möjligt för Nordkorea att bedriva affärer i en europeisk huvudstad. 

Men det är precis vad som tros ske i centrala Berlin. 

Bild 1 av 2
Foto: Daniel Costantini
Bild 2 av 2
Foto: Daniel Costantini

Huset där vandrarhemmet är inhyst tillhör Nordkoreas ambassad som varje månad inkasserar en hyra om motsvarande 400.000 kronor. Det uppger tyska medier som beskriver hyresintäkterna som en ”kassako” för diktatorn Kim Jong-Un. Sedan flera år har tyska myndigheter förgäves försökt sätta stopp för verksamheten. Man har utövat påtryckningar mot den nordkoreanska ambassaden för att få den att säga upp hyreskontraktet, det tyska tullverket har varit inkopplat och flera domstolsprocesser har inletts, vilket bland annat tidningen Süddeutsche Zeitung har rapporterat om.

Men det har visat sig vara lättare sagt än gjort att få vandrarhemmet att stänga igen. Det går fortfarande att hyra ett billigt rum: en säng i ett sexbäddsrum kostar motsvarande 210 kronor, och då ingår trådlöst nätverk, wifi, men ingen frukost. 

Hur kunde det vara så? 

Spåren leder tillbaka till kalla kriget. Huset som byggdes under tidigt 1970-tal var en gåva från den östtyska regimen till Nordkorea. De bägge kommunistiska länderna odlade nära relationer och Nordkorea hade ett hundratal diplomater stationerade i Östberlin. Huset användes som entrébyggnad till ambassaden, som än i dag huserar på tomten intill, och en underjordisk tunnel förband de bägge byggnaderna med varandra. 

Efter att DDR upphörde att existera reste de flesta diplomater hem och byggnaden lämnades tom. För tio år sedan öppnades ett vandrarhem och ett konferenscenter i de övergivna lokalerna, som alltså fortfarande ägs av Nordkorea. En nordkoreansk flagga vajar över byggnaden som är omgiven av höga stängsel, och på en informationstavla som vetter ut mot gatan visas porträtt av landets diktator Kim Jong-Un. 

Fast inne i entrén märks inga spår av Nordkorea. Från en souvenirmonter kan man köpa miniatyrer av östtyska Trabant-bilar och på väggarna hänger klockor som visar tiden i en rad världsstäder: Berlin, New York och Moskva.

Men inte Pyongyang. 

Läs fler krönikor av DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund