Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-23 04:23

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/lina-lund-polisens-antiterror-arbete-marks-tydligt-i-tyskland/

Världen

Lina Lund: Polisens antiterror-arbete märks tydligt i Tyskland

Specialpolis vid en förflyttning av en person som misstänks för en planerad terrorattack i Rhein-Main-området, den 13 november 2019. Foto: Boris Roessler/Dpa

BERLIN. Sedan lastbilsattacken mot julmarknaden i Berlin för tre år sedan har tysk polis avvärjt nio terrordåd med islamistiska förtecken, enligt uppgifter från landets rikspolis BKA. Tisdagens omfattande gryningsräder kan ha satt stopp för ytterligare ett attentat, skriver DN:s Berlinkorrespondent Lina Lund. 

1. Hur uppseendeväckande är tisdagsmorgonens razzior? 

Nästan varje vecka kommer nya rapporter om razzior mot extremistiska miljöer i Tyskland. Det rör sig framför allt om tillslag mot misstänka islamister och högerextremister som anses ha ett stort våldskapital. Tisdagens samordnade aktioner mot minst nio adresser i fyra olika delstater sticker emellertid ut vad gäller omfattningen. Att Berlins åklagarmyndighet i ett tidigt skede valde att peka ut målet för razziorna – den tjetjensk-islamistiska miljön – kan tyda på att planerna att genomföra ett allvarligt statshotande våldsdåd varit långtgångna. Närmare 200 poliser deltog i insatsen, då bland annat stickvapen och vad som beskrivs som yxor eller svärd ska ha beslagtagits.  

2. Hur stort är terrorhotet från den islamistiska miljön i Tyskland?

Sedan terrorattacken i Berlin för drygt tre år sedan, då tolv människor dödades och 67 skadades när en terrorist styrde in en kapad lastbil på en julmarknad i centrala Berlin, har terrorvarningarna duggat tätt. I december meddelade Tysklands rikspolis (BKA) att man under de senaste tre åren har förhindrat nio dåd med kopplingar till den islamistiska miljön. Två av dem skulle ha genomförts i november 2019.

Samma månad greps en 24-årig islamist som misstänks för att ha planerat ett dåd i området Rhein-Main i västra Tyskland. Några dagar senare greps en 37-årig man från Syrien som ska ha skaffat information om bombtillverkning via internet. Utredningarna pågår fortfarande. 

Samtidigt kom uppgifter om att antalet våldsbejakande islamister som enligt myndigheterna anses ha vilja och kapacitet att genomföra ett attentat uppgår till knappt 700 personer. Det är hundra färre än året innan. 

3. Hur märker man av det upptrappade arbetet mot terror? 

Förutom de ständiga rapporterna om antiterrorrazzior har antalet synliga poliser blivit fler. Poliser med förstärkningsvapen patrullerar numera tågstationer, köpcentrum och platser där det samlas mycket folk. De populära julmarknaderna omgärdas numera av betongsuggor och specialtillverkade pollare som ska förhindra fordon att ta sig in på områdena. Besökarna visiteras och deras väskor söks igenom. 

På vissa publika platser har nya övervakningskameror installerats och i Berlin har man testat ett system med ansiktsigenkännig på en central tågstation. Den tyska säkerhetstjänsten BND har också fått kraftigt ökade anslag och planerar att inom ett par år ha fördubblat antalet anställda.