Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/martin-gelin-det-hander-nu-i-riksrattsprocessen/

Världen

Martin Gelin: Det händer nu i riksrättsprocessen

På onsdag kommer demokraternas talman i representanthuset, Nancy Pelosi, formellt överlämna åtalspunkterna mot Donald Trump till USA:s senat. Det innebär att själva åtalet i riksrätten mot Trump börjar. DN:s Martin Gelin svarar på tre frågor.

1. Vad kommer att hända den kommande veckan?

Efter tre veckors ledighet har USA:s kongress nu återvänt till Washington, där riksrätten inleder den politiska säsongen. Nancy Pelosi, demokraternas talman i representanthuset, kommer på onsdagen att skicka vidare åtalspunkterna mot Donald Trump till senaten, kongressens andra kammare, där själva åtalet mot presidenten kommer att äga rum. De anklagar Trump för att ägnat sig åt maktmissbruk när han pressat Ukrainas regering att utreda demokraten Joe Bidens familj, i utbyte mot bistånd från USA.

Enligt senatens ledare, republikanen Mitch McConnell, kommer själva åtalet sedan att börja på tisdag den 21 januari. In i det sista har det förts högljudda samtal mellan republikaner och demokrater om själva processen för åtalet.

2. Varför är republikanerna och demokraterna oense om proceessen?

Demokraterna anklagar republikanernas ledare i senaten, Mitch McConnell, för att vägra ge dem tillgång till vittnen och dokument som är viktiga för riksrätten, enligt partiet.

”McConnell är rädd för att mer fakta ska se dagens ljus. Men det amerikanska folket förtjänar sanningen och vår konstitution kräver att det blir en rättegång”, sade Pelosi på tisdagen.

McConnell har under sina snart fem år som talman i senaten gjort sig känd som en av Washingtons slugaste strateger, som ofta tycks redo att töja på demokratins normer för att bibehålla makt. När Barack Obama var president sade McConnell rakt ut att hans främsta mål var att stoppa allt Obama gör och med samma logik tycks han nu se det som sitt främsta mål att hjälpa Trump, i vått och torrt.

Han har konsekvent avfärdat riksrätten mot Trump som partipolitiskt motiverad och sade i veckan att han ska se till att processen nu avslutas ”på ett opartiskt vis”, trots att han själv erkände i december att han koordinerat sin strategi med Trumps egen stab och jurister.

3. Vad säger Trump och hans egen stab?

Hogan Gidley, Vita husets biträdande pressekreterare, går som vanligt på offensiven. ”Presidenten är inte rädd för en fajt. Om du blir falskt anklagad för ett brott, utan bevis, så vill du att alla vittnen ska få höras så att de också kan säga att denna man inte har gjort något fel”, sade Gidley till konservativa nyhetskanalen Fox News i veckan.

Det stämmer inte riktigt med Vita huset faktiska handlingar. De har envist vägrat förse demokraterna med dokument som efterfrågas medan republikanerna gjort allt för att smutskasta de vittnen som deltagit i förhören, även när det rört sig om nära medarbetare till Trump själv.

I veckan har den ryska militären samtidigt orkestrerat en hackerattack mot Burisma, gasföretaget där Joe Bidens son Hunter Biden tillfälligt arbetade. Det var just Trumps krav på att Ukrainas regering skulle utreda familjen Bidens kontakter med Burisma, i utbyte mot bistånd från USA, som var orsaken till riksrätten.

Tajmingen av hackerattacken tyder förstås på att Ryssland än en gång försöker hjälpa Donald Trump, och skada Joe Biden. Inte bara för att åtalsprocessen i riksrätten inleds nästa vecka, utan även för att dessa händelser äger rum precis då demokraterna förbereder sig för de första omröstningarna i primärvalen, som inleds i Iowa och New Hampshire i februari.

Joe Biden har fallit i opinionsmätningarna den senaste månaden. Republikanska attacker på Bidens familj, oavsett hur grundlösa de är, kan därmed ge den lilla skjuts som behövs för att en annan kandidat ska besegra honom i de första primärvalen. Mycket tyder på att Trump hellre möter vänsterdemokraterna Bernie Sanders eller Elizabeth Warren i presidentvalet.

Läs mer: Åtalspunkter mot Trump skickas på onsdag – rättegång nästa vecka