Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 18:15

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/migrantlager-i-paris-utrymdes-hemlosa-fordes-till-mottagningscentraler/

Världen

Migrantläger i Paris utrymdes – hemlösa fördes till mottagningscentraler

De provisoriska bostäderna i migrantlägret vid Porte de la Chapelle bestod av spånplatte- och presenningsbyggen och tält. Med start tidigt på torsdagsmorgonen rev polisen lägret. Foto: François Mori / AP

På torsdagsmorgonen inledde fransk polis utrymning av två tältläger för migranter i norra utkanten av Paris innerstad. Under trafikkarusellen vid Porte de la Chapelle, knutpunkt ingående i ringmotorvägen Boulevard Périphérique, revs alla provisoriska boenden. Allt medan de bostadslösa bara kunde se på.

Insatsen, en av de största i Frankrike i sitt slag under senare år, genomfördes av en 600 man stark polisstyrka. Migranterna – 1.606 personer, enligt Paristidningen Le Parisien – fördes till mottagningscentraler på skilda håll i departementet Val-d’Oise norr om Paris, men även till platser söder om den franska huvudstaden.

Myndigheterna och frivilliga knutna till hjälporganisationer tog sedan emot skaran av migranter, varav många tidigare hållit till i det stora migrantläger i Calais intill Engelska kanalen som utrymdes och stängdes 2016. Nu har de att se fram emot en fortsatt osäker tillvaro i ett land där migrationspolitiken står under omvandling.

Polisen kontrollerar migranterna i ett av lägren, uppbyggt under ringmotorvägens ramper. Foto: Francois Mori

Invånare i de områden dit migranterna fördes hade delade meningar om vad de åsåg, rapporterar Le Parisien, som tog tempen på känslorna i Draveil, en mindre kommun med provinsiell karaktär söder om Paris storstadsområde.

Ett 70-tal migranter hade samlats vid en lekplats som tillfälligt förvandlats till mottagningscentral.

En boende i kvarteret intill stannar sin bil, kliver ur och går fram till en bekant, Danielle, som tillsammans med en granne sökt sig till lekplatsen. Den nyanslutna säger:

– Vet du om de har kommit? Det här skrämmer mig verkligen. Det finns barn och ensamstående kvinnor som passerar här, utmed denna gata. Det förbereds ett mejl som ska skickas till borgmästaren med krav om att de här människorna skickas bort härifrån, säger kvinnan.

Danielle håller inte med fullt ut:

– Jag är inte rädd, de är inte alla lika, de här människorna, säger Danielle.

Hennes granne fyller i:

– Kanske det är ett 70-tal trevliga själar, men vi kan inte beklaga oss om så inte är fallet.

Under ett kommunmöte på torsdagen förklarade lokala politiker och myndighetsrepresentanter hur man ser på placeringen av migranter i Draveil. Det utlovades då att migranterna kommer att ha begränsad rörelsefrihet, att föräldrars möjligheter att hämta sina barn efter skoldagens slut ska garanteras.

– Kommunen utesluter inte att vissa gator kan komma att ’reserveras’, eller att migrantgrupperna begränsas, även om det kan bli svårt att genomföra utifrån juridiska aspekter, säger borgmästaren Georges Tron.

Han försäkrar att eventuellt stigande kostnader för hantering av hushållsavfall inte ska drabba kommunens skattebetalare.

Sedan stängningen av lägret i Calais har allt fler migranter i Frankrike valt att söka sig till Paris. Resultatet har blivit något av en kedjereaktion som hittills varit svår att se slutet på: Myndigheterna har utrymt tältläger bara för att kort tid därefter se dessa dyka upp på andra platser i Parisregionen.

Tanken nu är att migranterna ska få plats på tre skilda anläggningar, med totalt 16.000 platser, med målet att fransmännen inte ska behöva se nya läger växa upp. Planen presenterades på onsdagen av inrikesminister Christophe Castaner, rapporterar brittiska mediebolaget BBC.

Likt flera andra EU-länder har Frankrike skärpt sin migrationspolitik. Premiärminister Édouard Philippe redogjorde på onsdagen för planerna på ett större migrationspaket, i vilket bland annat ingår stängning av läger, kvoter för arbetskraftsinvandring från länder utanför EU, samt begränsad tillgång till icke-akut sjukvård för nytillkomna asylsökande.

Läs mer:

Flykt och försvar på tapeten för May och Macron

2.000 hemlösa migranter bussas till skolidrottshallar i Paris

Polisen river migrantläger i Paris

Läkare utan gränser: Belgrad nytt Calais för flyktingar

Migranter från Calais sover nu på Paris gator

Oviss framtid för unga efter rivningen av lägret i Calais

”Djungeln” töms – rivning väntar

Flyktingar vittnar om våld när lägret i Calais töms

Oron växer inför rivningen av ”Djungeln”