Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-14 04:29

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/morddomd-fick-hjartstopp-vill-ha-livstidsstraff-upphavt/

Världen

Morddömd fick hjärtstopp – vill ha livstidsstraff upphävt

Foto: Isabell Höjman/TT

En morddömd amerikansk man fick hjärtstopp under en operation. Nu vill han ha sitt livstidsstraff upphävt eftersom han var ”död” en kort stund. 

Den 66-åriga mannen dömdes 1996 av en domstol i Iowa till livstids fängelse för att ha slagit ihjäl en person. År 2015 drabbades mannen av blodförgiftning, sepsis, till följd av njursten. Livräddande insatser påbörjades direkt och läkarna lyckades återuppliva 66-åringen, skriver BBC. 

Sepsis är ett allvarligt tillstånd som påverkar hela kroppen och gör att viktiga organ som hjärta, lungor, hjärna och njurar inte fungerar som de ska. Det kan vara livshotande. 

Den morddömda mannen återhämtades sig dock och kunde efter tid på sjukhus föras tillbaka till fängelset. 

Men mannen är inte tacksam för att ha räddats tillbaka till livet. 

Förra året lämnade 66-åringen in en ansökan till domstolen där han pläderar för att bli frigiven. Mannen skriver att han återupplivades mot sin vilja och att hans korta ”död” innebar att hans livstidsstraff tekniskt sett har upphört. I samband med återupplivningen fick han ett kortare hjärtstopp. 

I veckan kom domstolens beslut. Den avslår hans ansökan. Rätten menar att fallet onekligen är originellt men ”föga övertygande”, skriver BBC. Enligt domstolen kan inte mannen anses vara död - och därmed få sitt straff upphävt - förrän en läkare formellt förklarar honom avliden.