Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:22

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/nathan-shachar-en-av-spaniens-mest-kontroversiella-pa-vag-att-utnamnas-till-riksaklagare/

Världen

Nathan Shachar: En av Spaniens mest kontroversiella på väg att utnämnas till riksåklagare

Spaniens avgående justitieminister Dolores Delgado. Foto: Manu Fernandez/AP

Spaniens regering är på väg att utnämna en av landets mest kontroversiella personer till riksåklagare – den avgående justitieministern Dolores Delgado. Hennes tid i regeringen har varit kantad av skandaler, kontakter med organiserad brottslighet och homofoba yttranden. 

Riksåklagaren, la fiscal general, utnämns av regeringen men måste vara en person höjd över politiska och andra stridsfrågor. Dolores Delgado valdes i maj in i kongressen på partiets lista. Presidenten i åklagarnas riksförbund, Cristina Dexeus, kommenterade till radiostationen Onda Cero:

– Jag är chockad. Detta är en klar signal om att regeringen tänker lägga ämbetet under sin kontroll.  

Utnämningen av Delgado är ännu en i den lång rad av obehagliga överraskningar som premiärminister Pedro Sánchez haft i beredskap åt sin koalitionspartner, vänsterradikala Podemos ledare Pablo Iglesias. 

Hösten 2018 framkom det att Delgado stod nära Spaniens mest beryktade organiserade brottsling, ex-polisen José Manuel Villarejo. Denne är känd som en slug fixare som kan svärta ned politiker med sanna eller osanna avslöjanden om dem. 2018, då det avslöjades att Pablo Iglesias och Podemos tagit emot stora summor till bankkonton i skatteparadis från Venezuelas och Irans regimer, var detta i själva verket ett påhitt som Villarejo prånglat ut till medierna. (Podemos har erkänt ekonomiska förbindelser med Venezuela och Iran, men det var flera år tidigare.)

När det framkom att Dolores Delgado och hennes sambo, den berömde domaren Baltasar Garzón, stod nära José Manuel Villarejo, krävde Iglesias Delgados avgång som justitieminister. Det blir intressant att se hur han under tisdagens konselj ställer sig till den aviserade utnämningen.

Dolores Delgados anseende fick en knäck då olagliga inspelningar av hennes samtal med den kriminellt belastade Villarejo läcktes i september 2018. Bland annat berättade Villarejo för Delgado att han öppnat en bordell, dels för nöjes skull, dels för att kunna narra dit politiker och sedan bedriva utpressning mot dem. Dolores Delgado uttryckte sitt gillande. Vidare talade hon – i ett stort sällskap – sårande om sin kollega, inrikesminister Fernando Grande-Marlaskas homosexualitet. Efter dessa och andra stridbara yttranden från Dolores Delgado, sade Pablo Iglesias:

– En som umgås under vänskapliga former med folk från landets ruskigaste kloaker måste lämna politiken. Vi kan inte ha ministrar som är vänner med typer som Villarejo.

Samtidigt med affären Delgado cirkulerar i Madrid uppgifter om att premiärminister Pedro Sánchez står i begrepp att utnämna ännu en partikamrat till president för författningsdomstolen. Den spanska nationalisthögern tolkar dessa schackdrag som början på ett försök att sätta rättsstaten ur spel inför de eftergifter som Sánchez kan komma att tvingas till av det katalanska separatistpartiet ERC, som hjälpte honom att sväras in för en vecka sedan.

Det är inte säkert att detta är Sánchez motiv. Han tänker sig nog för innan han hjälper ERC att föra Katalonien ut ur Spanien. De senaste opinionsundersökningarna visar att många socialistväljare är skeptiska till Sánchez närmande till ERC. Men sedan den katalanska konflikten blev akut hösten 2017 har nästan allt i spansk politik en juridisk aspekt. Gång på gång har både höger- och vänsterregeringar tvingats vänta med beslut i månader tills olika domstolar bedömt frågorna. Sánchez, vare sig han tänker gå separatisterna till mötes eller svika sina löften till dem, kommer att ha glädje av följsamma rättsliga instanser.

Podemos nye minister för universiteten, sociologen Manuel Castells, har ådragit sig premiärministerns misshag, sedan han tagit Irans parti i den pågående konflikten med USA. Detta trots att han och alla de andra ministrarna häromdagen undertecknade ett dokument där de svor att endast yttra sig om frågor som ligger inom deras ministerkompetens. Mycket snart måste regeringen ta ställning till Donald Trumps begäran att utvidga USA:s närvaro vid marinbasen Rota i västra Andalusien.

Nathan Shachar: Podemos demonstrerar med separatister