Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:49

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/nytt-bevismaterial-visar-tydligare-trumps-krav-pa-ukraina/

Världen

Nytt bevismaterial visar tydligare Trumps krav på Ukraina

USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovich. Foto: Ron Sachs/TT

”Få Zelenskyj att tillkännage att Biden ska utredas.” Så står det på en handskriven notering som ännu ett centralt vittne lämnat in just innan åtalet mot Trump ska läggas på senatens bord. I det nya materialet antyds också att ukrainska staten var delaktig i försöken att få bort USA:s Ukrainaambassadör Marie Yovanovich.

Inför onsdagens beslut om att överlämna riksrättsåtalet till senaten släppte representanthuset på tisdagskvällen nya handlingar i ärendet. Det rör sig om anmärkningsvärt nytt bevismaterial, rapporterar flera amerikanska medier.

Dokumenten härrör från utfrågningen av Lev Parnas, president Trumps advokat Rudy Giulianis ”fixare” i Ukrainaärenden. Parnas har lämnat in skriftligt material, såväl på papper som elektroniskt, och registrerade telefonsamtal.

En ögonbrynshöjande detalj är en handskriven notering skriven på ett brevark från hotellet Ritz-Carlton i Wien: ”Få (Ukrainas president) Zelenskyj att tillkännage att fallet Biden ska utredas”, står det.

Lev Parnas har bekräftat för representanthusets underrättelseutskott att det är han som skrivit lappen, som publicerats av bland andra Vox och The Hill.

I flera av de tidigare vittnesmålen, bland annat i hearingen med USA:s EU-ambassadör Gordon Sondland, har det varit mer underförstått att det var den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden och hans son som var det direkta föremålet för den granskning Trumplägret begärde att Ukraina skulle göra. Däremot har företaget Burisma, där Joe Bidens son satt i styrelsen, nämnts.

Ett annat bevis som framstår som graverande är kommunikation mellan Parnas och två personer, dels Ukrainas tidigare riksåklagare Juryj Lutsenko, dels en republikansk politiker vid namn Robert Hyde, som handlar om att försöka få bort USA:s tidigare Ukrainaambassadör Marie Yovanovich.

Yovanovich ansågs vara ett hinder i planerna på att få Kiev att granska Bidens. Dokumenten antyder att personer i Ukraina hade henne under övervakning, skriver Washington Post.

Bland Parnas inlämnade dokument finns också ett brev från Giuliani till Volodymyr Zelenskyj skrivet den 10 maj 2019, innan Zelenskyj tillträtt presidentämbetet. Trumps advokat söker där ett halvtimmeslångt möte med den tillträdande statschefen, och han gör klart att det är på uppdrag av president Trump.

Ordföranden i representanthusets underrättelsekommitté Adam Schiff skriver i ett brev till sin motsvarighet i justitieutskottet Jerry Nadler att det i materialet även finns inspelningar av samtal ”med känslig personlig information som bör skyddas från offentligheten”.

Lev Parnas, som enligt Vox är född i Sovjetunionen och nu lever i Florida, ska ha donerat stora summor till republikanerna de senaste åren. Han kom att bli nära medarbetare till Rudy Giuliani. Parnas uppdrag i Ukraina var att ha kontakt med ukrainska tjänstemän och få loss papper och arrangera möten åt Giuliani.

Representanthuset ska på onsdagen rösta om att lägga riksrättsåtalet på senatens bord, och enligt senatens majoritetsledare Mitch McConnell ska den speciella rättegången inledas på tisdag i nästa vecka.