Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-11-15 22:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/oppna-utfragningar-om-trumps-samtal-med-ukrainas-president/

Världen

Öppna utfrågningar om Trumps samtal med Ukrainas president

Adam Schiff, ordförande i representanthusets underrättelseutskott, i samtal med pressen på onsdagen inför kommande öppna utfrågningar i riksrättsutredningen. Foto: Chip Somodevilla / Getty Images, AFP

Öppna utfrågningar stundar i nästa vecka i den riksrättsutredning som drivs av Demokraterna i USA:s representanthus. Adam Schiff, demokrat och ordförande i representanthusets underrättelseutskott, gick på onsdagen ut med det väntade beskedet om tv-sända utfrågningar.

I utredningen, som handlar om vad som sades under president Donald Trumps telefonsamtal i somras med Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, ska nu inledningsvis tre vittnen höras: Bill Taylor, USA-diplomat, George Kent, tjänsteman vid USA:s utrikesdepartement, samt Marie Yovanovitch, USA:s tidigare ambassadör i Ukraina.

Taylor och Kent hörs kommande onsdag, medan Yovanovitch kommer till utskottet fredag den 15 november. Bill Taylor har tidigare hörts i representanthuset, bakom stängda dörrar, och då ha lämnat uppgifter som var komprometterande för presidenten.

De öppna utfrågningarna markerar ett nytt steg i den av Demokraterna ledda riksrättsutredningen. För första gången blir det möjligt för amerikanska allmänheten att i direktsändning på tv följa vad som sägs och utifrån det bilda sig en uppfattning om vad aktörer med direkt insyn i skeendet har att berätta om turerna kring samtalet mellan USA-presidenten och hans ukrainske kollega, rapporterar nyhets-tv-kanalen CNN. Hittills har utfrågningarna hållits bakom stängda dörrar.

Demokraterna anklagar republikanen Trump för att under samtalets gång ha pressat Volodymyr Zelenskyj att inleda en utredning av USA:s tidigare vicepresident Joe Biden, som villkor för amerikanskt bistånd till Ukraina. Biden är den demokrat som i dagsläget står starkast i kraftmätningen om vilken presidentkandidat Demokraterna kommer att ställa upp mot den sittande presidenten inför USA:s presidentval nästa år.

Läs mer:

Björn af Kleen: Nu höjs temperaturen i riksrättsutredningen rejält

Ja till offentliga förhör under riksrättsutredning

Björn af Kleen: 6 saker du måste veta om den pågående riksrättsutredningen mot Trump

Toppdiplomat: Trump krävde löfte av Ukraina att utreda Biden