Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 07:36

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/osterrike-skarper-slojforbudet-i-skolan-lyfts-fram-av-sd-i-skurup/

Världen

Österrike skärper slöjförbudet i skolan - lyfts fram av SD i Skurup

Foto: Carina Johansen/TT

BERLIN. Förespråkare av ett slöjförbud i grundskolan lyfter ofta fram Österrike som ett föregångsexempel. Sedan tidigare är det inte tillåtet för elever under tio år att bära slöja i skolan, och snart höjs åldersgränsen till 14 år. 

”Kopftuchstreit” kallas debatten om slöjans vara eller icke vara som rasat i Österrike sedan många år. Frågan om huruvida muslimska flickor ska få täcka håret i landets skolor påminner om den strid som just nu utspelar sig i skånska Skurup, där Sverigedemokraterna med stöd Moderaterna och lokala Skurupspartiet vill införa slöjförbud i förskolor och skolor. 

Medan de som är kritiska till ett förbud har hållit demonstrationer och kallat beslutet för ett ”hot mot demokratin”, har förespråkarna kastat längtansfulla blickar ut mot Europa. 

Sverigedemokraternas Lars Nyström, andre vice ordförande i Skurups kommunfullmäktige, har framför allt lyft fram Österrike som ett föregångsland, en intervju med Sveriges radio

Läs mer: ”Slöjförbudet ruckar på demokratins grunder”

Förra våren röstade det österrikiska parlamentet igenom ett beslut om att förbjuda elever under tio år att bära regiöst präglade huvudbonader som täcker merparten av håret i skolan. Föräldrar vars barn upprepade gånger bryter mot regeln riskerar böter om 440 euro, motsvarande cirka 4.500 kronor. Den judiska huvudbonaden kippa omfattas dock inte av förbudet, liksom huvudbonader som bärs av medicinska skäl eller som syftar till att skydda mot snö eller regn.

Förbudet drevs igenom av den dåvarande regeringen som bestod av mitten-konservativa ÖVP och högernationalistiska FPÖ. De argumenterade för att slöjan används för att förtrycka flickor och kvinnor och ansåg bland annat att ett förbud skulle underlätta integration och motverka parallellsamhällen. 

Oppositionen protesterade mot förslaget och kritiken lät inte vänta på sig. Regeringen anklagades för populism och för att bedriva en verkningslös symbolpolitik som leder till att muslimska flickor får sämre tillgång till utbildning.  

Den islamiska paraplyorganisationen (IGGÖ) anser att förbudet diskriminerar muslimer och vill få det prövat i författningsdomstolen. Fallet ska tas upp i mars. 

Hur har det då gått hittills? 

Förbudet infördes lagom till höstterminen förra året och hittills har få brott mot den nya lagen rapporterats. Lärare som kommer på en elev med att bryta mot slöjförbudet ska anmäla denna till skolledningen, vilket ska ha skett åtta gånger det senaste halvåret, enligt siffror från utbildningsministeriet. Fem av dem har skett i Wiens skolor, enligt siffror från skolmyndigheten som det österrikiska public service-bolaget ORF tagit del av. Föräldrarna har då kallats till samtal, men hittills ska inga böter ha utdömts.

I Wiens skolor är andelen elever med rötter i andra länder hög. Varannan elev talar ett annat modersmål än tyska och omkring 40 procent av eleverna mellan 10 och 16 år kommer från familjer med muslimsk bakgrund. Hur många av dem som bär slöja är oklart, men islams roll i skolan har debatterats flitigt i Österrike. 

En av de tongivande rösterna i debatten har varit läraren Susanne Wiesinger som i en uppmärksammad bok beskrev hur självutnämnda ”klädpoliser” kontrollerar flickorna i landets skolor. Hon berättade om hur unga pojkar trakasserade muslimska flickor som inte följde de påbjudna klädföreskrifterna enligt deras tolkning av islam, och försökte hindra dem från att delta i sim- och sexualundervisning i skolan.

Kritiker anklagade henne för att överdriva problemen och inte presentera några konkreta lösningar, men när Österrikes nya grön-konservativa regering tillträdde i början av året hade de lyssnat på henne. 

Med miljöpartiet De grönas goda minne lyckades förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) få igenom att fler flickor ska omfattas av slöjförbudet. Åldersgränsen för att bära huvudbonad som täcker håret i skolorna ska höjas till 14 år, vilket lanseras som en integrationsåtgärd. 

– Yngre flickor påverkas i olika utsträckning av press från kulturen, familjen eller gruppen. Vid 14 års ålder är de bättre skickade att själva välja om de vill bära slöja eller inte, säger Susanne Raab (ÖVP), som är ny minister för kvinno- och integrationsfrågor i en intervju med den österrikiska tidningen Kronen-Zeitung

Ett nästa steg kan vara att införa förbud för lärare, tillade hon, men fick direkt mothugg av vicekanslern, De grönas ledare Werner Kogler.

”Der Kopftuchstreit” lär fortsätta.