Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-16 22:06

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/paven-attackerar-hogerkritiker-knivhugg-i-ryggen/

Världen

Påven attackerar högerkritiker: ”Knivhugg i ryggen”

Påve Franciskus talar öppenhjärtigt med journalister under flyget hem från en turné i Afrika. Foto: Alessandra Tarantino/AFP

Efter flera år av uppror inom katolska kyrkan slår påven Franciskus nu tillbaka mot sina konservativa motståndare i USA. Inför en grupp journalister talar han om kritikernas ”knivhugg i ryggen” och säger att han inte är rädd för en splittring av kyrkan.

Nästan ända sedan argentinaren Jorge Mario Bergoglio blev påve Franciskus år 2013 har konservativa kretsar inom kyrkan sett med misstänksamhet på honom. Han har kritiserats för ”vänsteråsikter” i frågor som migration, fattigdom och klimatförändringar, men också för sin relativt försonliga inställning till homosexuella och frånskilda katoliker.

I stort sett har påven valt att vända andra kinden till. Men ibland har han agerat, som när han i november 2014 sparkade den amerikanske kardinalen Raymond Leo Burke från posten som chef för Vatikanens högsta domstol – sedan han hade sagt att kyrkan var ”ett skepp utan roder”.

Den ultrakonservative amerikanske kardinalen Raymond Leo Burke ses som en ledare för högerupproret mot påven. Foto: Riccardo De Luca/AP

Kardinal Burke har blivit en informell ledare för ”högerupproret” mot Franciskus. Han har hävdat att påven bör ”korrigeras” och balanserat på gränsen till att anklaga honom för kätteri.

På tisdagen, under en flygresa hem till Rom från en turné i Afrika, svarade påven på frågor om sina kritiker från en grupp journalister. Och han gick första gången till öppen motattack.

– Kritiken kommer inte bara från USA, den finns lite varstans, inklusive i Vatikanen, sa Franciskus och tillade att han välkomnar ”öppen och konstruktiv” kritik.

– Men jag gillar inte när kritiken kommer under bordet, när de ler så att de visar tänderna och sedan kommer ett knivhugg i ryggen.

Bland Franciskus motståndare finns grupper som till och med ifrågasätter hans legitimitet som påve. De ser i stället den pensionerade, och mycket konservative, Benediktus XVI som den ”riktige påven”. Särskilt i USA finns en mängd ultrakonservativa nätsajter som hävdar att valet av Franciskus var en kupp iscensatt av frimurare, kommunister och liberaler.

Ifrågasättandet av påven har nått en sådan nivå att vissa har talat öppet om risken för en schism, eller splittring av den katolska kyrkan. På en direkt fråga om detta svarar påven nu att risken för splittring alltid finns.

– Jag ber för att det inte ska bli någon schism, men jag är inte rädd för det. Låt det finnas dialog, låt eventuella fel korrigeras. Men schismens väg är inte kristen.

I ett budskap till dem som ser honom som ”en kommunist” på grund av hans kritik av ohämmad kapitalism hänvisar han till Johannes Paulus II, den polske påven som dog 2005 och som är populär i konservativa kretsar.

– De sociala saker jag säger är samma saker som Johannes Paulus sa. Exakt desamma.