Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:08

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/polsk-hjalte-stacks-fem-ganger-av-terrormisstankte-mannen/

Världen

Polsk hjälte stacks fem gånger av terrormisstänkte mannen

En kvinna lägger blommor vid London Bridge efter terrordådet. Foto: Vickie Flores/LNP/REX

En polsk man som arbetade som handräckning i köket på Fishmonger’s Hall tvekade inte att försöka stoppa 28-åringen när denne började sticka ned oskyldiga. Ensam tog han upp kampen med 28-åringen och knivskars själv fem gånger.

På filmer från fredagens drama i London syns en man beväpnad med en lång vit ”käpp”. Mannen har senare identifierats som en polsk man som arbetade i köket på Fishmonger’s Hall där Cambridgeuniversitetet höll arrangemang om brottslingars rehabilitering i samhället. Och ”käppen” han håller i handen är en tand från en narval som den polske mannen slet ned från en vägg när han med fara för eget liv tog upp kampen mot 28-åringen.

https://twitter.com/SkyNews/status/1201473422368346112

Det var när mannen, som bara har identifierats som Lukasz, stod och diskade i köket som han hörde ett blodisande skrik, berättar chefen för Fishmonger’s Hall, Toby Williams, för ITV News och Sky News.

– Eftersom Lukasz är utbildad sjukvårdare bestämmer han sig för att ta sig upp en trappa, när han kommer dit är det är rätt tydligt vad det är som håller på att hända, säger Toby Williams.

– Där står terroristen och viftar med två knivar med skadade omkring sig och folk som skriker. Då tar Lukasz ned en narvalstand som hänger på väggen och ger sig på 28-åringen och under den kommande minuten är han helt ensam.

– Han insats ger andra tid att hinna fly.

Kvar i lokalen ligger då flera svårt skadade och döda.

Toby Williams beskriver hur Lukasz stöter narvalstanden mot 28-åringens bröst men känner hur något tar emot. Vad Lukasz inte vet är att 28-åringen bär en bombväst, som senare visar sig vara en attrapp, under kläderna.

– Medan de kämpar mot varandra får Lukasz fem stick av kniven och skadas svårt i ena armen. Trots det viker han inte en tum, berättar Toby Williams.

Efter en kort stund ansluter ytterligare några män och 28-åringen bestämmer sig för att fly ned för trapporna. Där möter han också motstånd men lyckas ta sig loss och flyr vidare ut på London Bridge.

– Lukasz fortsätter att jaga honom trots att han har svåra smärtor i vänsterarmen och har tappat all kraft. Ändå är han med ända till slutet, säger Toby Williams till Sky News.

På filmbilder från bron syns hur andra nu hjälper Lukasz att få stopp å 28-åringen. En man tömmer en brandsläckare i ansiktet på mannen och till slut får de ned honom på trottoaren. En kort stund senare skjuts 28-åringen till döds av en polis.

Lukasz fick lämna sjukhuset på måndagen, skriver polska medier.