Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-14 09:05

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/poststrejk-i-finland-kan-falla-statsministern/

Världen

Poststrejk i Finland kan fälla statsministern

Finlands statsminister Antti Rinne. Foto: Lisa Mattisson

Finlands statsminister Antti Rinne sitter löst efter den omfattande poststrejken i Finland. Oppositionen vill fälla honom – och nu meddelar även samarbetspartiet Centern att man tappat förtroendet för Rinne. Rinnes eget parti, Socialdemokraterna, ger sitt stöd till statsministern efter ett möte sent på måndag kväll.

Förra veckan avslutades en omfattande poststrejk i Finland. En strejk som föddes när det statsägda postbolaget ville tvinga in en del av sin personal i ett nytt kollektivavtal, som i praktiken innebar sämre löner.

Flera fackförbund stödde de strejkande postarbetarna och till slut – efter en sexton dagar lång strejk – nåddes en lösning som innebar att posten backade.

Så långt var allt frid och fröjd för regeringen, som leds av den socialdemokratiska statsministern Antti Rinne. Han är själv före detta fackföreningsjurist och för honom var det en prestigefråga att lösa krisen till strejkarnas fördel.

Men en del uttalanden från Rinne har gett oppositionen bränsle. Ord står mot ord där Rinne hävdar att posten inte informerat tillräckligt tydligt enligt vilken tidtabell de nya kollektivavtalen skulle ha trätt i kraft. Posten i sin tur säger att all information varit klar och tydlig.

Rinne har också riktat kritik mot att det statliga bolaget agerat i strid med direktiven från regeringen. Det nekar bolagets ledning till.

Oppositionen hävdar att statsministern medvetet fört riksdagen bakom ljuset, eller åtminstone varit oförsiktig i sina uttalanden.

I Finland är det sällsynt att en politiker anklagas för att ha ljugit eller medvetet undanhållit fakta – sådana anklagelser undviker man helst i riksdagen och de kan leda till anmärkningar av talmannen. Därför är situationen allvarlig.

Förra veckan valde också kommunminister Sirpa Paatero, som ansvarar för statens ägarstyrning, att avgå som en följd av kritiken.

Nu har dessutom regeringspartiet Centern, under ett möte under måndagen, kommit fram till att partiets förtroende för statsministern vacklar.

Enligt finländska medier kräver Centern ändå inte klartext att statsministern bör avgå. 

– Centern har fört mycket allvarliga och principiella diskussioner i dag, såväl i riksdagsgruppen som i partistyrelsen. Vi har ett starkt förtroende för fempartikoalitionen och regeringsprogrammet, men förtroende för regeringens funktionsförmåga har sviktat, sade Centerns partiordförande Katri Kulmuni till pressen på måndagskvällen, enligt Hufvudstadsbladet.

Den finländska statsvetaren Göran Djupsund sade i en intervju i Hbl på måndagen att det är osannolikt att Rinne avgår på grund av små teknikaliteter. I rikstidningen Helsingin Sanomats politiska analyser under veckan har man däremot förutspått Rinnes avgång. Vissa finska medier har också kritiserats – av kolleger på till exempel Hufvudstadsbladet – för att elda på krisen.

För Antti Rinne är imageförlusten ett faktum, eftersom han redan tidigare ansetts otydlig och luddig när det gäller exempelvis EU-frågor. Och Socialdemokraternas opinionssiffror har sjunkit betydligt sedan riksdagsvalet i våras. Just nu är Sannfinländarna det avgjort största partiet i mätningar.

Antti Rinne satt på måndag kväll i ett extrainkallat möte med sitt parti, Socialdemokraterna. Efter mötet sade partiet att man fortfarande har förtroende för partiledaren och alltså inte tänker byta ut Rinne. Om Centern nu i klarare ordalag kräver Rinnes avgång betyder det att regeringen befinner sig i en fullt utvecklad kris. Ett svar från Centern väntas på tisdag.