Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-25 06:46

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/president-medvedev-ryska-regeringen-avgar/

Världen

Putin vill ändra konstitutionen – Rysslands regering avgår

01:46. Rysslands regering avgår, uppger landets premiärminister Dmitrij Medvedev. Beskedet kommer efter att president Vladimir Putin hållit sitt årliga tal till parlamentets båda kammare.

Rysslands regering avgår.

Beskedet kom bara timmar efter att president Putin meddelat sina planer på att förändra konstitutionen – så att premiärministerns inflytande stärks.

Det kan göra det möjligt för den 67-årige ledaren att hålla sig kvar vid makten när hans presidentperiod är över 2024.

TT Text

Beskedet om regeringens avgång gavs i statlig tv av premiärminister Dmitrij Medvedev, när han satt bredvid president Putin – som tackade premiärministern för hans arbete, skriver Reuters.

Vladimir Putin och Dmitrij Medvedev på onsdagen. Foto: Dmitry Astakhov/AFP

Enligt Medvedev avgår regeringen för att ge Putin utrymme för de förändringar som han vill genomföra i konstitutionen. Han menar att det kommer att förändra maktbalansen påtagligt för regeringen, parlamentet och domstolarna.

– Under de här förhållandena… avgår regeringen i dess nuvarande form, säger han enligt BBC

Källor inom den ryska regeringen säger till BBC att ministrarna inte kände till regeringens avgång innan Medvedev kom med beskedet. 

– Det var en fullständig överraskning, säger en källa.

Medvedev blir nu biträdande ordförande för Rysslands säkerhetsråd, som Putin är ordförande för.

Putin har bett regeringen att sitta kvar tills en ny är på plats.

En ny premiärminister måste vara på plats inom två veckor. Michail Misjustin, som i dag är chef för det federala skatteverket, föreslås bli ny premiärminister, meddelar Rysslands presidentkansli enligt Reuters.  

”President Vladimir Putin har hållit ett arbetsmöte med Michail Misjustin och erbjudit honom posten som premiärminister”, meddelar presidentkansliet i ett pressmeddelande enligt Interfax.

Misjustin uppges där ha tackat ja till jobbet och kandidaturen ska därmed ha skickats vidare till statsduman, parlamentets underhus.

Den ryska aktiemarknaden och rubeln reagerade inledningsvis negativt på beskedet om regeringens avgång. 

Några timmar innan beskedet höll Putin sitt årliga tal i parlamentet och meddelade då att han vill ge parlamentet makt att välja premiärminister och andra nyckelpositioner. 

– Det är självklart mycket stora förändringar av det politiska systemet, sade han och fortsatte:

– Det skulle utöka rollen och betydelsen för landets parlament… för parlamentets partier och premiärministerns självständighet och ansvar.

Putin föreslog en folkomröstning för att ändra konstitutionen, men meddelade inget datum.

– Jag anser att det är nödvändigt att landets medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitution, sade han och fortsatte:

– Vi kommer att kunna bygga ett starkt och välmående Ryssland endast med respekt för den allmänna opinionen.

67-årige Vladimir Putins fjärde presidentperiod avslutas 2024. Med den nuvarande konstitutionen är han tvungen att lämna sin post då, eftersom presidenter inte får sitta längre än två perioder i rad. Han har ännu inte meddelat vilka planer han har efter att presidentperioden är över. Kritiker har anklagat honom för att försöka konspirera för att hålla sig kvar vid makten. 

Teoretiskt sett skulle han kunna bli premiärminister igen, vilket han var 2008–2012 mellan sin andra och tredje presidentperiod. Under sin tid som premiärminister ansågs han sitta på den egentliga makten bakom Medvedev som då innehade presidentposten, skriver BBC. 

I samma tal på onsdagen meddelade Putin att han vill införa ekonomiska bidrag för att uppmuntra ryssar att skaffa fler barn.

Ryssland kämpar med en negativ befolkningsväxt och Putin hoppas öka födelsetalen från det nuvarande genomsnittet, som ligger under 1,5 barn per kvinna, till 1,7 barn inom fyra år. Det ska göras genom bidrag till nyblivna mödrar, i dag är det bara familjer med minst två barn som fått del av de statliga pengarna. Bidrag ska också betalas ut till låginkomstfamiljer med barn mellan tre och sju år. Dessutom ska barn få fria skolmåltider i de fyra första årskurserna. 

– Vår historiska plikt är att svara mot den här utmaningen, säger Putin enligt Reuters.

Läs mer: 

Anna-Lena Laurén: Putin vill visa att han vågar möta kritik

Putin: Vårt vapen saknar motstycke i världen