Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-19 08:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/raketattack-mot-militarbas-med-svenskar-i-irak/

Världen

Raketattack mot militärbas med svenskar i Irak

Militärbasen Taji knappt tre mil norr om Iraks huvudstad Bagdad har beskjutits med raketer. 

Ingen skadades i attacken, uppger den irakiska militären i ett uttalande enligt Reuters.

– Vi har kontrollerat vårt förband och de mår bra, säger Joakim Gustafsson på Försvarsmaktens kommunikationsavdelning. 

TT Text

På basen arbetar omkring 70 svenska soldater vars uppgift är att utbilda och ge rådgivning till det irakiska försvaret i kampen mot terrorrörelsen IS. Även amerikanska militärer använder basen. Det är ännu inte känt om några svenskar befann sig på basen vid tillfället för beskjutningen.

Attacken mot Tajibasen genomfördes med raketer av typen Katjusja. Den irakiska militären anger dock inte hur många.

DN har varit i kontakt med Försvarsmaktens kommunikationsavdelning. De vill vare sig bekräfta eller dementera att en attack har inträffat på militärbasen. 

– Nej, det enda jag kan säga är att vi har varit i kontakt med vår personal i det förbandet och de mår bra, säger Joakim Gustafsson på Försvarsmaktens pressavdelning. 

Varför valde ni att ta kontakt med dem? Hade ni fått uppgifter om att något inträffat?

– Det vi har gjort är att kontrollera det förbandet och de mår bra, säger Joakim Gustafsson och vill inte ge några vidare detaljer.