Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-22 01:24

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/razzior-pa-flera-hall-i-tyskland-misstankt-brott-mot-staten/

Världen

Razzior på flera håll i Tyskland – misstänkt brott mot staten

Polis i Berlin vid ett av tisdagens tyska tillslag. Foto: Dennis Braetsch/AFP

Tyska åklagarmyndigheten beordrade tillslag i förbundsländerna Berlin, Brandenburg, Nordrhein-Westfalen och Thüringen. Misstanken rör allvarliga brott mot staten i tjetjensk islamistmiljö.

https://twitter.com/GStABerlin/status/1216956252930084866

”I detta nu genomförs husrannsakningar Berlin, Brandenburg, Nordrhein-Westfalen och Thüringen inom en utredning av åklagarmyndigheten rörande förberedelse till ett allvarligt våldsdåd mot staten”, twittrar Berlins åklagarkammare. Utöver Berlin gäller det städerna Hagen och Arnstadt. Man förtydligar att utredningen gäller misstänkta personer i tjetjensk islamistisk miljö – de uppges vara mellan 23 och 28 år gamla.

Av medierapporteringen framgår att gripanden gjorts åtminstone i Brandenburg och Berlin. Åklagare och polis lämnar inte mycket mer information, men meddelar att det kommer när insatserna är över. Martin Steltner, talesperson för Berlins åklagarkammare säger till Die Welt att man har indikationer på att potentiella attackmål ska ha spionerats på. 

Efter lastbilsattacken mot en julmarknad i Berlin 2016 varnade tyska myndigheter för ett kraftigt ökat antal våldsbejakande islamister i landet. Utökad användning av förstärkningsvapen, fler poliser på gatorna, , särskilt civila, och fler betongsuggor var några av åtgärderna. Razzior liknande dem på tisdagsmorgonen genomförs regelbundet.

Efter att Tjetjenien 1991 förklarat sig självständigt från Ryssland vars ovilja ledde till det två år långa första Tjetjenienkriget 1994. Efter Vladimir Putins valseger 1999 inleddes det nästan årslånga andra Tjetjenienkriget, men en verklig fred har egentligen aldrig infunnit sig och republiken styrs fortsatt från Kreml genom den Putin-trogna presidenten Ramzan Kadyrov.

Krigen och upprorsåren har lett till tiotusentals stridserfarna tjetjenier och många har flytt landet för att söka skydd. På många håll har säkerhetstjänster ett extra öga på tjetjenska grupper för att en del av dem har våldskapital med radikalt islamistiska förtecken. Tyskland har aldrig drabbats av terrordåd utförda av etniska tjetjener, men väl exempelvis USA, Frankrike, Ryssland och Syrien.