Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/regeringsbyggnad-stormas-av-demonstranter/

Världen

Utegångsförbud utlyst i Quito

Riksrevisionens byggnad i Ecuadors huvudstad Quito stormades. Foto: Dolores Ochoa/AP

Ecuadors president Lenín Moreno utlyser utegångsförbud i huvudstaden Quito. Militär tar över kontrollen av staden.

Den drastiska åtgärden kommer efter en dryg veckas eskalerande protester.

TT Text

Moreno meddelade utegångsförbudet i staden med knappt två miljoner invånare via Twitter. Beskedet på lördagen kom efter en dag som sett protester som delvis växt i våldsamhet, men också trevande försök om samtal mellan regeringskritiska grupper och president Moreno om främst de slopade bränslesubventionerna.

Utegångsförbudet, redan klockan tre på eftermiddagen lokal tid kom sedan demonstranter tagit sig in i regeringsbyggnader i Quito, och där plundrat och förstört egendom. Maskerade demonstranter har tidigare tänt eldar och bränt bildäck i centrala delar av huvudstaden i de protester som pågått över tio dagar mot president Lenín Moreno och hans regering.

Vittnen såg hur brandbomber slängdes in i en byggnad som tillhör riksrevisionen, där demonstranterna sedan tog sig in.

Inrikesminister María Paula Romo beordrade evakuering av området, så att branden skulle kunna släckas.

Protesterna rör främst de bränslesubventioner som blivit den tändande gnistan, men handlar också om regeringens allmänna ekonomiska reformer och sparpaket.

De svåra sammandrabbningarna i centrala Quito på lördagen kom trots att den ledande rörelsen från ursprungsbefolkningen, CONAIE, som lett protesterna sade sig vara villiga att föra direkta samtal med Moreno och regeringen. Så sent som i fredags förkastades dylika förslag av organisationen som samlar flera grupper.

Quitos borgmästare sade till tv-stationen Ecuavisa att Morenos regering ska analysera den lag som innebar slopande av subventioner.

Ämnen i den här artikeln:

Ecuador
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt