Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 20:25

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/riskfylld-operation-har-raddas-den-sista-sjomannen-i-georgia/

Världen

Riskfylld operation: Här räddas den sista sjömannen i Georgia

01:02. Här räddar kustbevakningen besättningsmännen som suttit instägda ombord på det havererade lastfartyget i Georgia, USA.

Efter omkring ett och ett halvt dygn lyckades den amerikanska kustbevakningen få ut även den sista av de fyra besättningsmän som ännu inte räddats ur det kantrade lastfartyget Golden Ray. Det var stor lättnad och applåder när han leende leddes bort från skeppet.

Det 200 meter långa lastfartyget Golden Ray med en sydkoreansk besättning kantrade och lade sig på sidan omkring 09.00-tiden på söndagsmorgonen, svensk tid.

Större delen av besättningen på 24 personer kunde räddas ur fartyget, men efter att det börjat brinna ombord fick insatsen avbrytas av säkerhetsskäl.

Då var fortfarande fyra man kvar, de satt fast i närheten av maskinrummet. 

Därefter kämpade räddningsarbetarna mot klockan för att rädda de nödställda sjömännen. 

Efter att de lokaliserats med hjälp av knackningar borrades skrovet upp, och kustbevakningen kunde fira ner vatten och mat. 

Ytterligare tre sjömän räddades.

Den fjärde satt fast bakom en glasvägg. När även han efter ytterligare någon timme till slut kom upp genom hålet, blev det jubel. 

Fartygets ägare Hyundai Glovis uttryckte i en kommentar tacksamhet för de stora ansträngningarna att rädda besättningen. 

Företaget lovade också att fullt ut ställa upp för att undvika att olyckan får miljökonsekvenser. 

Läs mer: ”Släckningsarbete trolig orsak till olyckan”