Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 21:38

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/rysk-pojke-klippte-sig-i-zlatanfrisyr-blev-relegerad/

Världen

Rysk pojke klippte sig i Zlatanfrisyr – blev relegerad

Foto: Ariel Schalit/AP

Zlatan Ibrahimovic är den tioåriga sibiriska pojkens idol. Därför klippte han sig i samma frisyr – och blev relegerad från skolan.

En ”utmanande, omanlig och västimporterad” frisyr. Det sade lärarinnan till den tioåriga pojken i Sosnovobor utanför sibiriska Krasnojarsk. 

Och skickade hem honom. 

Fjärdeklassaren hade klippt sig på samma sätt som sin idol Zlatan – rakade sidor och långt hår upptill, som hålls ihop i en knut uppe på skulten. På ryska kallas det drakontjik, drakfrisyr. Enligt rektorn på skola nummer 4 i Sosnovobor går den här sortens frisyrer inte att tillåta i en skola.

– Han vill förverkliga sig själv. Imorgon vill alla andra också göra det. Hur kommer de då att se ut? Vad gör vi om någon vill förverkliga sig själv genom att slå till någon? frågar sig rektorn Ljudmila Pestova enligt ryska BBC.

Skolledningen meddelade att pojken får studera hemma så länge han inte klipper håret. Tioåringens fotbollstränare Aleksandr Glusjkov säger att förbudet är idiotiskt. Han kräver av skolledningen att sluta ”traumatisera pojken”. Föräldrarna har för sin del skrivit en vädjan till allmänna åklagaren om att deras barn ska skyddas. 

Debatten ledde till att polisen kallades in för att undersöka vad som egentligen pågår och slå fast huruvida skolledningen har överskridit sina befogenheter då de skickade hem eleven. Polisen ska nu förhöra både pojken, föräldrarna och rektorn. Detta bekräftade åklagarmyndigheterna i Krasnojarskdistriktet i ett pressmeddelande den 11 september.

På sociala medier uppmanas Zlatan Ibrahimovic att stöda den sibiriska pojken. ”Titta på den här killen, han vill vara som Zlatan, han bär din frisyr. Men hans lärare vill inte att han ska vara som Zlatan utan se ut som en tönt. Kan du inte göra en video för att stöda den här unga, modiga mannen?” skriver Moskvabloggaren Anatolij Kapustin. Han uppmanar Zlatans följare att delta i kampanjen.

https://twitter.com/A_Kapustin/status/1171327028446007296?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1171327028446007296&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.bbc.com%2Frussian%2Fother-news-49664050

Till saken hör att pojken, enligt Radio Komsomolskaja Pravda, har haft samma frisyr redan i ett år utan att skolledningen ingrep. Varför detta nu har blivit ett problem vill rektorn inte säga.

– Vi har skoluniform, den är samma för alla. Det står i våra regler. Och där ingår att man bär en klassisk frisyr, säger rektorn till Radio Komsomolskaja Pravda.

Enligt obekräftade uppgifter i lokala medier har skolmyndigheterna i Krasnojarskdistriktet nu meddelat att skolan gjorde fel och tioåringen får delta i undervisningen som vanligt.