Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-07 20:45

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/ryska-diplomater-utvisas-efter-mord-i-berlin/

Världen

Diplomater utvisas efter mord i Berlin – Ryssland hotar med hämnd

Mannen sköts ihjäl i en park i Berlin mitt på dagen. Foto: Christoph Soeder/Dpa

BERLIN. Ryssland hotar med vedergällning sedan två av landets diplomater utvisats från Tyskland. Detta efter att tyska myndigheter pekat ut Ryssland som ansvarigt för det misstänkta beställningsmordet på en 40-årig man i Berlin i augusti.  

Tre månader efter att en 40-årig man från Georgien sköts till döds i en park i centrala Berlin får dådet politiska konsekvenser. På onsdagen togs mordutredningen över av den tyska statsåklagaren, som kopplas in då en främmande makt eller utländsk säkerhetstjänst misstänks ligga bakom ett dåd. Misstankarna riktas mot Ryssland eller det ryska regionstyret i Tjetjenien. 

Läs mer: Mördaren i Berlin planerade fly på elsparkcykel – spåren leder till Moskva

”Det finns tillräckliga bevis” för att mannen skjutits ”på uppdrag av statliga myndigheter i Ryssland”, sade en talesperson för riksåklagaren enligt tidningen Der Spiegel

Kort därefter meddelade det tyska utrikesdepartementet att två medarbetare vid den ryska ambassaden i Berlin utvisas med omedelbar verkan, efter att dessa betraktats som ”oönskade personer”. Orsaken är att ryska myndigheter inte har velat medverka i utredningen. Även förbundskansler Angela Merkel uttryckte besvikelse över att Ryssland inte uppvisat någon vilja att hjälpa till.

Från ryskt håll reagerade man kraftfullt på anklagelserna från Berlin. Moskva tillbakavisade alla anklagelser och hotade senare under dagen att ge igen.  

– Vi tvingas genomföra en serie vedergällningsåtgärder, sade en representant för det ryska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån AFP.

Vad dessa bestod i var ännu på onsdagseftermiddagen oklart, samtidigt som oron för att en diplomatisk kris är under uppsegling ökar.  

Det var 23 augusti i år som den 40-årige Zelimchan Khangoshvili, en georgisk medborgare med tjetjensk bakgrund, sköts till döds på nära håll. Han var på väg till fredagsbönen i en moské när de dödande skotten träffade hans bakhuvud. Khangoshvili var en uttalad Kreml-kritiker och hade sökt asyl i Tyskland eftersom han fruktat för sitt liv. Nu låg han död i eftermiddagssolen i en park, bara någon kilometer från Berlins regeringskvarter. 

Läs mer: Brodern till mördade mannen i Berlin lever i Sverige: Jag står nog näst på tur

Den misstänkta skytten uppgavs ha agerat ”professionellt” och genomfört vad vittnen beskrivit som en ”ren avrättning”. Han försvann från brottsplatsen på en cykel men kunde tack vare två uppmärksamma ungdomar senare gripas av polis. Det rör sig om en påstådd 49-åring med ryskt pass som reste in i Tyskland några dagar före mordet – under falsk identitet. Namnet som finns i hans pass och visumansökan existerar inte i några officiella ryska register, vilket tyder på att hans identitet kan ha skapats av en statlig aktör. Han har tigit under hela processen och inte velat samarbeta. 

Redan tidigt hävdade tyska säkerhetskällor att det rört sig om ett beställningsmord och att spåren pekade mot Moskva. Detta tillbakavisades bestämt från ryskt håll.  

Fallet har flera likheter med mordförsöket på den tidigare ryska dubbelagenten Sergej Skripal i Storbritannien våren 2018. Skripal och hans dotter förgiftades med nervgiftet novitjok, men överlevde dådet. USA och EU var övertygade om att gärningsmännen agerat på uppdrag av den ryska säkerhetstjänsten och svarade med att utvisa ett stort antal ryska diplomater, vilket ledde till en utdragen diplomatisk kris. 

Turerna kring det misstänkta beställningsmordet riskerar att försämra de redan ansträngda relationerna mellan Tyskland och Ryssland. Det sker i ett känsligt läge då det omdiskuterade miljardprojektet Nordstream II, som ska förse tyska energikonsumenter med rysk gas, går in i sitt slutskede. Även om tyska regeringen betraktar energisamarbetet som ett privat projekt är det beroende av goda politiska kontakter. 

Även situationen i Ukraina är ett orosmoln. Tysklands förbundskansler Angela Merkel sade under onsdagen att hon ska tala med Rysslands president Vladimir Putin, och trodde inte att mordet i Berlin skulle påverka samtalen om Ukraina.