Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-18 22:42

Artikelns ursprungsadress: https://finaldestinationblogmagazine.com/nyheter/varlden/siffran-stiger-over-100-norska-hundar-sjuka-i-blodiga-diarreer/

Världen

Siffran stiger: Över 100 norska hundar sjuka i blodiga diarréer

Hundrastning. Arkivbild. Foto: Hasse Holmberg / TT

Dödssiffran över hundar i Norge som dött efter blodiga diarréer fortsätter att stiga. Över 100 hundar har insjuknat och 27 dött i den mystiska åkomman. Ännu finns inget klarlagt samband mellan fallen.

Ännu fler hundar i Norge har blivit sjuka i blodiga diarréer. De senaste siffrorna från Mattilsynet, norska motsvarigheten till Livsmedelsverket, visar att minst 102 hundar insjuknat sedan 1 augusti.

27 hundar har dött och 14 av dem har obducerats. De flesta sjuka hundarna har funnits i Osloområdet, men även från andra delar av landet.

Mattilsynet och norska Veterinærinstituttet jobbar intensivt med att ta reda på varför hundarna blir sjuka. Det finns inget samband mellan ålder, ras, områden hundarna vistas i eller om de haft kontakt med andra hundar eller inte. Det finns exempel på fall där endast en av flera hundar i ett hushåll blivit sjuka, vilket anses vara positivt eftersom det inte tyder på en smittsam sjukdom som sprider sig från hund till hund, enligt ett pressmeddelande från Mattilsynet.

Än så länge finns inga rapporterade fall i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt och Jordbruksverket följer utvecklingen i Norge, men ser i nuläget ingen anledning till att tro att även svenska hundar ska bli sjuka.

En hundägare som drabbats är Tiril Aasheim. Hon tog med pomeraniern Bolla till veterinären efter att hunden haft diarré hela natten.

– Det sprutade blod och bajs ur rumpan. Jag önskar inte att någon annan djurägare ska uppleva samma sak, sade Tiril Aasheim till Verdens Gang tidigare i september.

Läs mer: 

Mystisk hundsjukdom i Norge – svenska hundägare uppmanas till försiktighet